Bașcanul Formuzal îl va aresta pe președintele Timofti (Timpul)
-
25 Februarie 2014 10:44
REVISTA PRESEI DIN 25 FEBRUARIE
Ultimele evenimente din Ucraina se constituie, neîndoielnic, într-o lecție, scrie Petru Bogatu în editorialul din Ziarul Național. Potrivit autorului, prăbușirea lui Ianukovici a demonstrat o dată în plus că sforile separatismului sunt trase la Moscova. Iată de ce, menționează publicistul, oricine va căuta să provoace dezintegrarea teritorială a Republicii Moldova va trebui să intre în pielea unui trădător ordinar cu toate consecințele ce decurg din această infracțiune gravă. Totodata, tot ce s-a întamplat la Kiev, se constituie într-un avertisment pentru comuniști, dodoni, șelini, renați și formuzali, putini, rogozini, pentru toți cei care flutură zdreanța imperială sovietică și îndeamnă lumea să renunțe la Europa în favoarea munților Ural și a stepelor Kazahstanului. Dar e un avertisment și pentru guvernanți - să nu umble cu fofârlica, în caz contrar, situația poate oricând scăpa de sub control și degenera într-o revoltă populară, scrie publicistul.
Victor Ianukovici, fostul deja președinte ucrainean, este un exemplu de lider politic, șef de stat, rupt de realitate, remarcă Nicolae Negru în Ziarul Național. Acum, Ianukovici îi amintește publicistului de Muammar Gaddafi în refugiu. Singurul serviciu pe care îl mai poate face Ucrainei Ianukovici e să-și anunțe demisia cu adevărat, ca să pună capăt oricăror îndoieli privind legitimitatea deciziilor luate de Parlament după fuga sa și să preîntâmpine o eventuală invazie militară a Rusiei, sugereaza Nicolae Negru.
Bașcanul Formuzal îl va aresta pe președintele Timofti, titrează Timpul. Constantin Tănase se întreabă ce au învățat conducătorii Republicii Moldova din „lecția ucraineană”? Nimic. Ce ar mai trebuie să declare bașcanul Formuzal pentru a i se pune „brățările” la mâini? Autorul atenționează că uneori, visele bolnave ale unor minți bolnave pot deveni realitate și constată că liderii politici ai Republicii Moldova n-au învățat această lecție din istorie. Dovadă că acest Formuzal e încă membru al guvernului Republicii Moldova și se află încă în libertate.
Soarta Ucrainei depinde de Rusia, titrează Adevărul. Ziarul remarcă faptul că Rada ce l-a destituit pe Ianukovici e aceeași care a votat, acum o lună, legea ce sancționa cu închisoarea protestele neautorizate și restrângea dreptul la întrunire și accesul la Internet și telefonie mobilă. Potrivit publicației, Kremlinul va conlucra, la fel ca până acum, cu oligarhii care controlează economia, politica și presa din Ucraina, iar țara e prizoniera lui Putin, care nu s-a pronunțat încă, probabil pentru a nu-și strica sărbătoarea olimpică, conchide publicația.
UE urmărește îndeaproape ceea ce se întâmplă în Republica Moldova“, mai scrie Adevarul. Șeful misiunii diplomatice a Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, Eugen Caras, vorbeste in ziar despre imaginea pe care țara noastră o are la Bruxelles, dar și despre problemele care-i îngrijorează pe oficialii europeni.
În ultimii 23 de ani, deși au dispărut 18 bănci, doar un bancher-șef a ajuns la pușcărie pentru că a pus instituția pe butuci, constata aceeasi publicatie. Felul cum se derulează anchetele arată că ar putea scăpa basma curată și „eroii“ mai recenți – foștii manageri de la Banca de Economii, Investprivatbank și Universalbank. Mai mulți specialiști susțin că este foarte dificil de demonstrat vinovăția unor șefi de bancă în dosarele de creditare incorectă sau frauduloasă, din cauza ambiguității legislației din domeniu.