BASARABIA 100 | Rolul lui Gherman Pântea în Unirea Basarabiei cu România

  • 17 Iulie 2018 11:36
0%
00:00:00
00:00:00

„Astăzi, soarele credinței, răsărit pentru pământul scump al Basarabilor în 1918, strălucește peste ani, iar razele-i, frânte o clipă de nebunia Răsăritului barbar și cotropitor, sunt acum și mai puternice, ard cu multă dogoare și încălzesc toată simțirea basarabeană, dându-i aripi de veșnicie lângă trupul sfânt al României, de-a pururi mare și stăpână pe destinele ei”. (Gherman Pântea, membru al Sfatului Țării, primar al orașului Chișinău)

Cătălin Bordeianu, scriitor, profesor universitar, director adjunct ICR Chișinău:

În 1928, Gherman Pântea scrie aceste rânduri ca unul care a scris și a făptuit istoria în același timp. Unul dintre personajele nedrept văzute de istoriografia contemporană a momentului 27 martie 1918 este și Gherman Pântea.

De fapt, o clasă politică se naște prin poziția pe care o are la un moment dat. E greu să ne dăm seama acum că această mare unire a României se face pe cale eminamente politică. Este vorba de un demers intern și internațional, un dialog permanent cu forțele politice din interior și din exterior.

Este o bătălie diplomatică care aduce în prim-plan mari personalități, care își pun în slujba acestui ideal întreaga cultură, întreaga disponibilitate, uneori sănătatea și de cele mai multe ori își atrag oprobiul public al unora, felicitările altora, dar rămân cu gustul amar al alergătorului de cursă lungă, care își dă seama că după o bătălie câștigată pot urma zeci de înfrângeri. Iar acestea se răsfrâng atât în viața personală, cât și în viața societății.

Modul în care aceste personalități abordează situații distincte de acest fel, dau soluții pentru viitorul de atunci, care acum e trecutul nostru. Rolul lui Gherman Pântea în Unirea Basarabiei cu România este unul efectiv, acela de inițiator al mișcării naționale în rândul militarilor moldoveni”.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău