BASARABIA 100 | Maria Andronache: Din păcate, nu ne-am cunoscut înaintașii - personalitățile proeminente ale neamului, consătenii ce au înfăptuit lucruri mărețe
-
22 Mai 2018 19:44
Ion Buzdugan, poet, publicist și om politic a lăsat o urmă importantă în istoria Basarabiei, fiind unul dintre fruntașii Mișcării Naționale din anii 1917-1918. În calitatea de secretar și membru al Sfatului Țării, la 27 martie 1918, Ion Buzdugan semnează Actul Unirii Basarabiei cu România. Creația sa poetică a fost pusă în valoare și de consăteanca lui, Maria Andronache, fostă directoare a Bibliotecii din Brânzeni, care le-a cunoscut pe surorile lui Ion Buzdugan și i-a adunat manuscrisele într-un singur volum, publicat în anul 2014.
Maria Andronache, președinta Asociației „Vasile Stroescu”: „Din păcate, generația noastră care a prins regimul sovietic am fost spălați pe creier, că nu ne-am cunoscut înaintașii, nu ne-am cunoscut personalitățile proeminente ale neamului, nu ne-am cunoscut chiar consătenii care au înfăptuit lucruri mărețe. Cu atât mai mult, nu am cunoscut aceste personalități care vin din generația de aur de la 1918, cei care au înfăptuit Marea Unire. Cu părere de rău, abia prin 88-89, întâmplător, la Brânzeni a venit un nepot al lui Ion Buzdugan, pentru că biserica din Brânzeni, la 1936, a fost începută de Ion Buzdugan, dar construcția nu a fost terminată.
Prin 88, oameni din Brânzeni au încep să restabilească această biserică, să termine construcția. Și regretatul Eugen Daniliuc, probabil că mai avea aici niște relații, a venit să se întâlnească cu lumea, a adus multe odoare de la Mănăstirea Cernica pentru biserică.
Eu, fiind bibliotecară, am avut interesul de a-l cunoaște și am rămas mirată cum noi, băștinașii, eu sunt născută în Trinca și locuiesc în Brânzeni, Ion Buzdugan născut în Brânzeni, iar tatăl lui vine din Trinca, n-am aflat și n-am știut aceste nume… Iată așa, prin acest nepot al lui Ion Buzdugan, am aflat de Ion Buzdugan, iar mai târziu, când am călcat pentru prima dată pe pământ românesc le-am cunoscut pe surorile lui Ion Buzdugan”.