BASARABIA 100 | Cântece în aer liber, cu Victor Buruiană

  • 24 Noiembrie 2018 11:47
0%
00:00:00
00:00:00

Victor Buruiană: Întotdeauna când cântam aceste cântece pe front, soldații plângeau și spuneau că trădarea este la Chișinău, că ei cucereau o localitate și li se dădea ordin să se retragă, au cucerit Tighina și și s-a dat ordin să se retragă, ei pierdeau colegi de-ai lor degeaba…

Intepretul de muzică folk, Victor Buruiană, a lansat un album de cântece scrise acum 30 de ani, inspirate din evenimentele care se produceau în perioada 88-89 la Chișinău, mișcarea de eliberare națională.

Albumul „Cântece în aer liber” a fost lansat în spațiul virtual, pe internet, iar aceste melodii au răsunat inclusiv în tranșeele războiului de la Nistru, unde Victor Buruiană a mers aproape în fiecare sâmbătă și duminică, în primăvara-vara anului 1992.

Victor Buruiană: „Într-o zi mă telefonează regizorul Vasile Stratulat, care era profesor la Arte, și mă întreabă dacă merg pe front. N-am reușit să-mi beau ceaiul, că a și venit mașina în fața porții, era o mașină mare pentru transportat soldați și ne-am urcat în ea. Era examenul de absolvire a unei grupe de studenți la Arte, care au mers, toată grupa,  voluntari pe front, să lupte, să apere țara. Iar examenul a fost susținut chiar acolo, pe poziții. Mai era o jumătate de oră până la începutul examenului și mașina asta enormă s-a pornit spre Nistru cu viteză maximă, cu girofarul pornit, cu o sută la oră. La un moment dat, soldatul, studentul, de fapt, care mergea cu noi și avea arma la gât, a pus glontele pe țeava puștii. Când am ajuns deja acolo, a fost examenul, am cântat și eu, l-am întrebat pe student de ce a încărcat pușca. Mi-a zis că întârziam tare și am trecut peste tranșeele cazacilor.

Am numit albumul ”Cântece în aer liber”, pentru că atunci mai sufla un aer liber în Basarabia. Din păcate, prin 2005, dacă nu chiar prin 2001, s-a terminat aerul liber. Nu știu ce va fi mai departe, dar atunci am avut așa o senzație că va fi Unirea. Puțin câte puțin, însă, ne-am pierdut avântul, pentru că au venit la putere oameni care aveau alte scopuri și au făcut ca lucrurile să meargă pe o cale greșită”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău