Basarabenii despre revoluția română

  • 15 Decembrie 2014 11:51
Basarabenii despre revoluția română

Evenimentele care au dus la căderea regimului comunist în România acum 25 de ani, au fost întâmpinate cu multă emoție de către intelectualitatea basarabeană.

 

Aceștia sperau că odată ridicat hotarul de pe Prut, va duce la o reunificare a celor două maluri de Prut, la fel cum s-a întâmplat la 1918. Ina Guțu a cules mărturiile mai multor intelectuali basarabeni legate de revoluția română din decembrie 89. 

Pe atunci cercetător la Institutul de Istorie al Academiei de Științe, academicianul Andrei Eșanu, susține că evenimentele din România erau urmărite și dezbătute intens în grupul său de prieteni de familie, dar și în ansamblul intelectualității basarabene implicate activ în mișcările de rezistență anti-sovietică.  Așteptările basarabenilor erau mari, mărturisește academicianul.

”Ne gândeam că dacă cade hotarul de la Prut, mai rămâne un pas și ne-am unit, și am devenit din nou o Țară cum eram până la 1940. Aici în Basarabia s-a inițiat o mișcare de ajutorare românilor de peste Prut, se adunau produse alimentare, îmbrăcăminte, încălțăminte, pentru frații noștri flămânzi și înghețați pe care trebuia să îi ajutăm”

Amintirile legate de decembrie 89 sunt la fel de vii și pentru președintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu.

”Urmăream cu sufletul la gură evenimentele care avea loc la București, Timișoara. Noi aici eram contaminați de spiritul al ”perestroikăi gorbacioviste ”. Am scos un aparat de radio în holul editurii ”Literatura artistică” și de dimineață până seara ascultam toate știrile legate de revoluție

Criticul literar Vitalie Ciobanu, pe atunci era redactor la editura Hyperion din Chișinău, își amintește că evenimentele din 1989 erau urmărite cu emoție și interes de toți colegii.

”Ne-am îmbrățișat, vestea asta ne-a emoționat puternic pentru că eram foarte conectați. Din toamna acelui an (1989), cădeau regimurile comuniste din toată Europa de Est, unul după altul. Era efectul de domino. Eram curioși cu România ce se întâmplă. Se aduna un fel de tensiune. Simțeam că trebuie să se producă o explozie. ”

Între 16 și 25 decembrie 1989, o serie de proteste, lupte de stradă și demonstrații desfășurate în Romania, au dus la căderea regimului comunist.  România a fost singura țară care după patru decenii de comunism a trecut printr-o revoluție violentă în urma căreia șeful statului Nicolae Ceaușescu și soția sa Elena au fost executați după un proces sumar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,06 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
18
Sun
17
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău