Bariera lingvistică continuă să fie principala dificultate în integrarea minorităților etnice din Republica Moldova, spun experții

  • 18 Decembrie 14:18
Bariera lingvistică continuă să fie principala dificultate în integrarea minorităților etnice din Republica Moldova, spun experții

Bariera lingvistică continuă să fie principala dificultate în integrarea minorităților etnice din Republica Moldova, unde doar 25% dintre etnicii ruși și 10% dintre găgăuzi cunosc limba română. În cadrul unei dezbateri organizată de Agenția de Presă IPN, experții au evidențiat necesitatea unor măsuri suplimentare pentru a sprijini integrarea minorităților etnice, în contextul aderării la standardele Uniunii Europene.

Ucrainenii reprezintă cea mai numeroasă minoritate etnică din Republica Moldova, formând 6,5% din populație, urmați de găgăuzi cu 4,6% și ruși cu 4%, arată datele recensământului  din 2014. În contextul războiului din Ucraina, fluxul de refugiați a generat atât provocări, cât și oportunități pentru integrarea acestora în societatea moldovenească, spune directorul Agenției Relației Interetnice, Veaceslav Reabcinschi.

„Războiul și-a pus amprenta asupra situației din Republica Moldova, unde astăzi s-au stabilit 123 mii de refugiați. Din acest număr, 2500 de persoane au primit deja cetățenia Republicii Moldova. Limba română este considerată un instrument esențial de comunicare interetnică, așa cum o văd refugiații din Ucraina. În mare parte datorită cerinței refugiaților, în ultimii doi ani s-a implementat deschiderea școlilor cu predare în limba ucraineană. De asemenea, au fost deschise clase de studiere a limbii române, ca răspuns la dorința de a învăța această limbă. Aceasta a fost o motivație și pentru alte etnii din Republica Moldova de a se adapta la noile cerințe din țară”, a declarat Veaceslav Reabcinschi.

Republica Moldova trebuie să îmbunătățească politica de integrare a minorităților etnice, adoptând măsuri inspirate din modelele europene, spune experta în sociologie, Tatiana Cojocari.

„Ca țară, la politica de integrare și incluziune socială a minorităților etnice, stăm încă destul de rău. Facem pași înainte, dar nu avem experiența pe care o au alte state, inclusiv din Uniunea Europeană, și aici putem să învățăm. Cred că unul dintre aspectele care mi s-ar părea firești și pe care le-am văzut în România și în Ungaria, este să oferim anumite locuri rezervate pentru minoritățile etnice în instituțiile publice și în Parlamentul nostru național. Ar fi un mecanism care ar arăta deschiderea noastră ca stat să fim deschiși cu minoritățile etnice”, a subliniat Tatiana Cojocari.

În prezent, Republica Moldova se află sub monitorizarea Consiliului Europei în ceea ce privește politicile în domeniul minorităților etnice, fiind la a 5 etapă de evaluare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,66 m/s
Thu
6
Fri
7
Sat
4
Sun
2
Mon
3
Arhivă Radio Chișinău