Bardar - satul în care inimile oamenilor bat la unison, iar harta României arată ca în 1918

  • 10 Iulie 2018 17:27
Bardar - satul în care inimile oamenilor bat la unison, iar harta României arată ca în 1918

Campanii de informare în masă privind colectarea selectivă a deșeurilor, instalarea de plăcuțe informative pe drumurile din localitate, seri cu proiecții de film la casa de cultură, amenajarea stațiilor de transport public - sunt doar câteva dintre proiectele unui grup de tineri voluntari din satul Bardar, raionul Ialoveni, reuniți într-o asociație obștească - Consiliul Local al Tinerilor, care și-au propus să facă schimbările pe care și le doresc în localitatea lor. Recent aceștia au finisat amenajarea celor două stații de așteptare a transportului public din sat, pe una dintre care a fost pictat conturul României Mari.

Situat la aproximativ 20 de kilometri de Chișinău, și cu o populație de aproximativ cinci mii de locuitori, satul Bardar este una dintre localitățile mai puțin afectate de fenomenul migrației cu impact dramatic asupra situației demografice din Republica Moldova. Explicația constă în faptul că în localitate activează mai mulți antreprenori care au pus pe picioare diferite afaceri. Pe lângă locurile de muncă create, acestea aduc venituri la bugetul local și ajută localitatea să se dezvolte, după cum menționează viceprimarul satului Bardar, Mihai Tonu.

„Avem o serie de agenți economici care mențin populația în localitate. Suntem în apropierea orașului Chișinău, ceea ce, de asemenea, este un plus pentru că populația poate să circule pentru un loc de muncă. Totuși, cred, că din cei cinci mii de locuitori, între 600 și 800 de persoane sunt plecate (peste hotare n.r.).”

În ceea ce privește opțiunea locuitorilor pentru ReUnirea și apropierea de România:

„Nu este un sentiment de ieri de azi. În localitate avem monumentul în memoria ostașilor căzuți în Primul Război Mondial, construit din ordinele Regelui Carol al II-lea drept recunoștință pentru contribuția bardarenilor care au luptat pentru acest teritoriu, de partea Armatei Române, război care a dus la reîntregirea țării, formarea României Mari. În localitate am avut, la solicitarea populației, deschisă secție de votare pentru alegerile parlamentare din România. Ori de câte ori se manifestă cetățenii, se pronunță pentru Uniunea Europeană, pro românism”, susține viceprimarul Mihai Tonu.

Și pentru că o societate sănătoasă duce la formarea unei tineri generații care are modele bune de urmat, în satul Bardar, acum câțiva ani, s-a format Consiliul Local al Tinerilor. Asociația obștească formată din mai mulți elevi și studenți din localitate implementează proiecte mici, dar cu impact. Banii sunt adunați prin donații de la locuitorii satului, precum și în urma unor finanțări de la bugetul local, potrivit lui Ștefan Luchița, liderul organizației.

„Recent am lansat o campanie ”Fă parte din schimbare” unde oamenii pot să doneze și ne gândim să facem și o platformă pentru ca și cei din străinătate să poată dona.”

Ștefan, care este student la drept, la Universitatea din Craiova, este cel care a propus pictarea României Mari pe una din cele două stații publice reamenajate.

„Ne-am gândit că în Anul Centenar ar fi frumos să aducem și noi o contribuție și am realizat harta României așa cum a fost ea la 1918 deoarece toată lumea știe deja acest lucru, că satul Bardar ”Gândește și Iubește Românește”.

Harta României Mari pe peretele stației de așteptare a transportului public, la fel ca și locurile fruntașe pe care elevii liceului ”Aurel David” din Bardar le obțin la olimpiadele naționale de istorie, numărul mare de bursieri la universități în România, sunt rezultatul  dragostei pentru românism pe care profesorul de istorie, Mihai Răileanu, reușește, de mulți ani, să o cultive în sufletele copiilor.

Bardar - satul în care inimile oamenilor bat la unison, iar harta României arată ca în 1918

„Tinerii de la Bardar sunt unioniști și probabil lor le aparține ideea măreață de a realiza Unirea. Dacă e să ne întoarcem în trecut, în anii 1988-1989 când a început Mișcarea de Eliberare Națională, satul Bardar a fost în fruntea acestei mișcări. Este un sat educat în spiritual românismului.

Speranța trebuie să o păstrăm și dacă nu o vom reazaliza noi atunci rămâne pe umerii voștri să realizați ReUnirea” speră profesorul Mihai Răileanu.

Fiecare locuitor cu care am reușit să vorbesc pe străzile satului este pentru ReUnire, Bardar fiind a doua localitate, după Parcova, care a votat o declarație simbolică de ReUnire cu România.

„Noi de mult suntem deja toți împreună. Nu știu cum să explicăm să ajunga la toată lumea că noi deja suntem o Țară”

„Am fost sute de ani împreună și cred că ar fi corect să ne Reunim”

„Ne-am săturat de stagnare, de dictatură. Mai avem speranță că ReUnirea va fi posibilă. Sperăm și ne luptăm pentru asta”

Bardar este localitatea care a dat naștere la doi din deputați în Sfatul Țării, frații Nicolae și Pavel Grosu.

Autor: Ina Guțu

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău