Bărbat reținut pentru complicitate la spălarea a circa un milion de lei

  • 24 Martie 2021 12:15
Bărbat reținut pentru complicitate la spălarea a circa un milion de lei

Un bărbat din Cahul a fost reținut, în această dimineață, 24 martie, fiind vizat într-o cauză de spălare de bani, transmisă procurorilor moldoveni de autoritățile competente din România. Suspectul a fost identificat de Direcția română de investigare a infracțiunilor de criminalitate organizată și terorism ca participant la o rețea de spălare de bani, care a cauzat daune considerabile unei importante companii din România, transmite IPN.

Compania română a reclamat faptul că din sistemul lor informatic ar fi fost efectuate tranzacții Money Gram de 42 400 de euro, ce apar a fi încasate, dar despre care se crede că au fost introduse în mod fraudulos, precizează Centrul Național Anticorupție, cu referire la materialele transmise de colegii de peste Prut.

Din activitățile de cercetare a rezultat că pe sistemele informatice de la punctele de lucru ale persoanei vătămate s-au identificat mai multe fișiere cu potențial caracter malițios. La punctul de lucru al unui mall din Iași, dar și la unul din Timișoara a fost trimis un email, prin intermediul unui server din Irlanda,  ce conținea atașat un fișier dubios. Trei zile mai târziu, reprezentanții companiei au sesizat că tranzacțiile au fost efectuate prin intermediul operatorului Money Gram, care apar ca expediate de la punctele de lucru ale mall-urilor menționate, tranzacții care nu se regăsesc în raportul primit de la Money Gram, iar sumele de bani au fost ridicate de la agenți Money Gram, de pe raza județelor Galați și Brăila.

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că persoanele ce figurează ca expeditori ai transferurilor, precum și datele de identificare ale acestora (CNP și data nașterii) nu au corespondent în bazele de date ale poliției române privind evidența persoanelor. Totodată, referindu-se la destinatarii transferurilor, s-a constatat că unul din aceștia ar avea domiciliul în Cahul.

Astăzi, oamenii legii au efectuat percheziții în municipiul Cahul, acasă la suspect și în două automobile care îi aparțin, de unde au ridicat tehnică de calcul și mai multe telefoane. Acesta a fost reținut pentru 72 de ore, fiindu-i incriminate fapte de spălare de bani, în conformitate cu articolul 243 cod penal. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la 10 ani de pușcărie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău