Banii UE aprind spiritele politice la Chișinău (Revista presei)

  • 17 Mai 2017 10:27
Banii UE aprind spiritele politice la Chișinău (Revista presei)

Revista presei din 17 mai 2017

Parlamentul European a amânat finanțarea de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, titrează Adevărul.

Iar portalul Deschide.md explică: Parlamentul European a decis să amâne ajutorul financiar până când Comisia de la Veneția se va pronunta asupra intenției autorităților de la Chișinău de a modifica legislatia electorală, după cum a declarat eurodeputatul Siegfried Mureșan pentru Hotnews.ro.

Banii UE aprind spiritele politice la Chișinău, titrează portalul MoldNova. Deputații europeni atrag atenția Guvernului de la Chișinău că Uniunea Europeană are instrumente de corecție atunci când există derapaje democratice.

Și editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, crede că decizia parlamentarilor europeni este „o formă de presiune” îndreptată anume împotriva modificării sistemului electoral din R. Moldova și de la principalul partid de la guvernare se cere să țină cont de părerea opoziției în acest subiect.  „Nici mecanismul, nici motivația acestei amânări nu sunt întru totul clare. Se știe doar că inițiativa vine din partea europarlamentarilor PPE și ALDE, și este evident că e o formă de presiune îndreptată împotriva modificării sistemului electoral, modificare care avantajează doar PD-ul și dezavantajează celelalte partide, inclusiv PSRM. De la PD se cere să țină cont de opinia și interesele opoziției. E grăitor faptul că acest punct de vedere este împărtășit și de europarlamentarii social-democrați. Potrivit lui N. Negru, e și mai important că introducerea sistemului electoral mixt afectează, la nivel simbolic, integritatea teritorială a Republicii Moldova. A renunța, fie și simbolic, la o parte din teritoriu este o crimă”, susține Nicolae Negru.

Iulian Chifu scrie că nu înțelege „încrâncenarea pentru votul uninominal. Nu aduce avantaje partidelor puterii, care se zbat împreună pentru un scor cu o singură cifră. Dar această luptă pur politică obturează marile teme de dezbatere în Republica Moldova: reforme administrative la nivel central și local/regional, eficientizarea actelor guvernării, eliminarea risipei și creșterea capacității administrative, creșterea calității funcționarilor publici și eliminarea celor care se îngrămădesc pe statele ministerelor și administrațiilor publice locale, plus multe alte reforme în justiție, anticorupție, educație, sănătate, cultură, organizarea teritoriului, infrastructura și așa mai departe”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău