Banii dubioși ai Moscovei, investiți în „Londongrad'', denunță președintele Comisiei parlamentare britanice pentru afaceri externe

  • 29 Ianuarie 2022 14:15
Banii dubioși ai Moscovei, investiți în „Londongrad'', denunță președintele Comisiei parlamentare britanice pentru afaceri externe

Într-un moment în care țările occidentale amenință Moscova cu sancțiuni fără precedent în cazul unei intervenții în Ucraina, organizații neguvernamentale și un oficial britanic trag un semnal de alarmă cu privire la fonduri rusești provenite din corupție care pătrund pe piețe financiare și imobiliare în Regatul Unit, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

"În timp ce Moscova își arată mușchii în Ucraina, banii rusești otrăvesc în continuare țărmurile noastre", afirmă Tom Tugendhat, președinte al Comisiei parlamentare britanice pentru afaceri externe într-un editorial apărut vineri în CityAm, unul dintre cotidienele apreciate de puternica industrie financiară britanică.

"Nu doar tancurile reprezintă o amenințare, ci și banii lichizi", adaugă alesul conservator. El a estimat că fonduri plasate în "conturi și proprietăți la Londra sunt utilizate pentru a submina securitatea Regatului Unit", citând în special moartea fostului agent rus Aleksandr Litvinenko, otrăvit cu poloniu radioactiv în 2006 la Londra după ce denunțase corupția și presupusele legături ale serviciilor speciale rusești cu crima organizată.

După ani de tensiune extremă cu Rusia, Londra a adoptat o poziție foarte ofensivă în criza legată de Ucraina și a trimis rachete antitanc armatei ucrainene, acuzând Moscova că vrea să cucerească Kievul și să plaseze acolo un guvern prorus.

Dar autoritățile britanice sunt acuzate de asemenea că închid ochii asupra originii unei părți a banilor rusești care se scurg spre Londra, capitala britanică supranumită uneori "Londongrad", suspectându-se că aceștia provin din corupție, activități criminale și că sunt utilizați pentru a cumpăra influență.

Oligarhi ruși dispun de importante averi și proprietăți în cartiere luxoase ale Londrei.

La BBC, Tom Tugendhat a apreciat că Regatul Unit are o responsabilitate specială în criza actuală din cauza rolului Londrei în spălarea banilor proveniți din lumea întreagă.

Aflat la Sarajevo, în Bosnia-Herțegovina, el a afirmat pentru BBC că "mulți bani - care provoacă, din păcate, instabilitate în Bosnia, în Ucraina și bineînțeles în Rusia - circulă pe piețele noastre din Londra".

Potrivit unor diplomați americani, citați vineri de cotidianul britanic The Times, lipsa de acțiune a Londrei față de afluxul de bani rusești în economia britanică va reduce eficiența potențialelor sancțiuni financiare împotriva președintelui rus Vladimir Putin, evocate de Washington.

Organizația neguvernamentală Transparency International estimează la 1,5 miliarde de lire (1,8 miliarde de euro) valoarea bunurilor imobiliare deținute în Regatul Unit de cetățeni ruși acuzați de corupție sau având legături cu Kremlinul.

Din această sumă, 1 miliard de lire este deținut de societăți cu sediul în paradisuri fiscale care depind de Marea Britanie, precum Insulele Virgine britanice și Insula Man, conform organizației.

"Nu este un secret că Marea Britanie reprezintă o 'mașină de spălat' (laudromat) bani murdari și reputația rușilor și a unor cetățeni din alte țări. Aceasta are un impact nu numai asupra cetățenilor din țările cu regimuri corupte, dar ridică amenințări și la adresa securității Regatului Unit", comentează Duncan Hames, directorul politic al Transparency International UK.

"Guvernul ar trebui să facă să progreseze reforme așteptate de mult timp pentru a împiedica infractorii și corupții să-și depoziteze câștigurile ilicite în proprietăți de lux aici" în Regatul Unit, adaugă el într-o declarație primită de AFP vineri, invitând în special Londra la înghețarea activelor.

Regatul Unit aplică pentru moment sancțiuni financiare pentru corupție față de 14 personalități ruse.

În 2018, un raport al Comisiei britanice a afacerilor externe intitulat "Aurul Moscovei", publicat în plin scandal Skripal (fost agent dublu otrăvit în Anglia de Moscova, potrivit Londrei) concluziona că cea mai bună metodă de a contracara o agresiune rusă ar fi să împiedice Kremlinul să spele bani ilegali în Regatul Unit și pe teritoriile sale de peste mări.

În acest raport, activistul anticorupție Roman Borisovich îi descria pe oligarhii ruși ca aparținând "aceleiași clase" de oameni îndatorați Kremlinului.

"Chiar dacă ei pot părea foarte diferiți - unul deține un club de fotbal, altul a donat bani unei școli din Oxford, un altul a stat în temnițele comuniste, un altul era funcționar - ei și-au câștigat averile datorită unei relații cu guvernul rus. Această legătură îi obligă să facă tot felul de lucruri pentru Putin", susține el.

Comisia pentru afaceri externe intenționează să lanseze rapid o anchetă asupra reglementării fluxurilor de bani în lume, a indicat vineri pentru AFP unul dintre purtătorii săi de cuvânt.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău