Bani din bugetul de stat pentru achitarea datoriei față de Gazprom. Ministrul Finanțelor: „Sumele respective se vor întoarce înapoi la Energocom”

  • 25 Noiembrie 2021 14:06
Bani din bugetul de stat pentru achitarea datoriei față de Gazprom. Ministrul Finanțelor: „Sumele respective se vor întoarce înapoi la Energocom”

Parlamentul a rectificat, în a doua lectură, bugetul de stat pentru acest an, alocând companiei de stat Energocom 1,7 miliarde de lei, din care ar urma să fie achitată datoria acumulată în lunile octombrie și noiembrie față de concernul rus Gazprom, care a amenințat Republica Moldova cu sistarea livrărilor de gaze. Opoziția a solicitat audierea prim-ministrei Natalia Gavrilița, care a cerut Legislativului să opereze de urgență aceste modificări, dar propunerea nu a întrunit voturile necesare.

Neclaritățile opoziției în legătură cu acest proiect sunt legate de procedura prin care s-a decis alocarea banilor destinați stingerii datoriei față de Gazprom. Astfel, Energocom ar urma să transfere banii către Moldovagaz, după ce preia datoriile Termoelectrica față de aceasta, iar Moldovagaz, la rândul său, ar urma să achite datoriile curente față de Gazprom. În acest context, deputatul socialist, Petru Burduja, a solicitat audierea șefei Cabinetului de Miniștri, Natalia Gavrilița.

Noi vrem să înțelegem de ce nu se dau banii la Moldovagaz, dar se dau la Energocom? Pe ce perioadă se dau? Care este temeiul legislativ, argumentat, pentru care se solicită o asemenea intervenție? Rugăm să susțineți propunerea noastră ca să audiem prim-ministrul, pentru a obține răspunsuri legate de problemele ce țin de subiectul dat, a solicitat deputatul socialist.

Propunerea privind audierea prim-ministrei nu a întrunit voturile necesare, în schimb, ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, a oferit explicații Parlamentului referitoare la alocarea acestor bani către compania Energocom. Dacă banii din bugetul de stat ar fi fost transferați direct companiei Moldovagaz, aceasta ar fi avut libertatea să-i perceapă în modul cum dorește, inclusiv pentru datorii incerte, a argumentat ministrul Finanțelor. Astfel, s-a decis ca Termoelectrica să cesioneze companiei Energocom o parte din datoriile sale față de Moldovagaz, care sunt strict specificate și nu ar lăsa loc de interpretări, a mai spus Dumitru Budianschi, subliniind că Energocom își va primi banii înapoi de la Termoelectrica.

Dacă noi am fi transferat această sumă la Termoelectrica, de exemplu, atunci ar fi fost preluată de Moldovagaz într-o ordine în care nu se asigura că acele datorii sunt unele reale. Toate sumele respective se vor întoarce înapoi la Energocom, a declarat ministrul Finanțelor.

Și președintele Parlamentului, liderul PAS, Igor Grosu, a dat asigurări că aceasta ar fi cea mai sigură și transparentă metodă de a evita o sistare iminentă a gazelor din partea Gazprom.

Acum noi rezolvăm două probleme. Pe de o parte, datoria care s-a acumulat în octombrie, perioadă în care a trebuit să consumăm gaz și prețul era mai mare, pe de altă parte, stingem o parte din datoriile pe care le are Termoelectrica, care consumă gaz, dă căldură și mai dă și curent electric. E simplu, transparent, a punctat Igor Grosu.

Proiectul a atras și criticile opoziției extraparlamentare. Unul dintre fruntașii Platformei DA, Alexandru Slusari, a atenționat că procedura ar fi ilegală și că nu există garanția că Moldovagaz va indica în ordinul de plată către Gazprom că achită datoriile curente, și nu pe cele istorice. În opinia sa, mai recomandat ar fi fost ca Energocom să-i acorde un împrumut Moldovagaz, indicând exact că este destinat achitării datoriilor pentru lunile octombrie-noiembrie 2021.

La 22 noiembrie, Gazprom a informat Chișinăul despre posibila sistare a furnizării de gaze naturale, dacă nu se achită o datorie de peste 70 de milioane de dolari, pentru consumul de gaze în lunile octombrie  și noiembrie, în decurs de două zile. Ulterior, concernul rus a extins termenul până la 26 noiembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău