Bancnote moldovenești din polimer ar putea fi puse în circulație în 2019, potrivit guvernatorului BNM

  • 07 Octombrie 2018 15:03
Bancnote moldovenești din polimer ar putea fi puse în circulație în 2019, potrivit guvernatorului BNM

Primele bancnote fabricate din polimer ar putea să fie puse în circulație începând cu anul viitor. Bancnotele de hârtie vor fi înlocuite treptat cu cele din plastic. Anunțul a fost făcut de către guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, în cadrul ședinței Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, relatează Radio Moldova Actualități.

Guvernatorul a menționat că noile monede de 1, 2, 5 și 10 lei, confecționate din oțel placat cu nichel și care sunt deja puse în circulație, au adus economii semnificative.
 
„De ce am trecut la monedele 1, 2, 5 și 10 lei, bancnotele în circulație în doar zece ani aproape au dublat numărul de bancnote de 1 leu, de la 54 de milioane la 94 de milioane. Dacă e să ne uităm și la cele de 5 și 10 lei, mai adăugați câte 20 de milioane pentru fiecare și veți avea 150 de milioane de bucăți, iar valoric aceasta reprezintă mai puțin de 2% din valoarea banului. Închipuiți-vă ce cheltuieli avem pentru procesarea disproporționată în economia acestor bancnote, pe uzura leului fiind doar de 1,2 ani. La fiecare șase-șapte luni trebuia să schimbăm jumătate din stocul bancnotelor. În acest an, la solicitarea cetățenilor, vom lansa în următoarele săptămâni o licitație pentru bancnote de polimer. Sper la finele anului să avem deja firma care le va produce și dacă totul va merge bine, anul viitor poate va fi prima bancnotă”, a declarat Sergiu Cioclea. 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău