Bancher implicat în schema Laundromat, condamnat la Moscova

  • 18 Februarie 2023 16:15
Bancher implicat în schema Laundromat, condamnat la Moscova

La Moscova a fost condamnat la 17 ani de pușcărie cu regim sever Oleg Vlasov, fostul proprietar al Băncii Baltika, prin care din Rusia au fost sustrase peste 46 de miliarde de ruble (circa 1,3 miliarde de dolari la vremea respectivă), o treime din fondurile care au trecut prin „schemă moldovenească”, transmite IPN cu referință la publicația moscovită Kommersant.

Procesul a durat un an și jumătate. Contrar apărării, care a cerut achitarea bancherului, instanța l-a găsit vinovat de conducerea unei unități structurale a unei comunități infracționale organizate folosind funcția sa oficială, precum și de conducere străină, tranzacții de schimb pe înscrisuri falsificate la scară deosebit de mare.

Judecata a acceptat că, din iunie 2013 până în aprilie 2014, Oleg Vlasov, acționând ca parte a structurii criminale, a transferat bani operatorului principal al schemei, banca Moldindconbank din Chișinău.

Proprietarul Baltika a devenit ultimul dintre participanții cheie la tranzitul financiar penal condamnat în acest moment, scrie sursa citată. În ultimii doi ani, aproximativ o duzină de cetățeni ai Federației Ruse, implicați în retragerea de fonduri prin Moldova, au primit diverse pedepse. Finanțatorul Alexander Korkin (a recrutat bancherii participanți la schemă) și avocatul Alexei Sobolev, care a asigurat acoperirea legală pentru operațiuni, au primit cele mai aspre pedepse: 19 ani de închisoare cu regim strict. De asemenea, condamnaților li s-au confiscat obiecte imobiliare situate în Moscova, regiunea Moscovei și Sankt Petersburg, în valoare totală de 1,4 miliarde de ruble, diverse vehicule și peste 3,1 milioane de dolari.

Totodată, anchetatorii ruși îi consideră „pe cunoscutul politician moldovean Vladimir Plahotniuc, precum și pe patronul Moldindconbank, Veaceslav Platon, drept organizatori ai comunității criminale”. Dați în căutare, organele de urmărire penală rusești, sunt sigure că schema a fost inventată de Platon, iar Plahotniuc, devenind „acoperișul”, a asigurat buna funcționare a acesteia datorită influenței extinse în cercurile guvernamentale, de supraveghere, de forță și judiciară din Republica Moldova.

Sursa citată precizează că schema, spre deosebire de multe alte metode de sustragere ilegală a banilor din Rusia, nu a fost banală și, cel mai important, a fost susținută de hotărâri judecătorești, care i-au conferit o aparență de legalitate.

Schema lucra în câteva etape: în prima fază se încheia un contract de împrumut între o companie rusă, în care s-au acumulat fonduri destinate trimiterii în străinătate, și o companie străină special selectată în acest scop. În calitate de garanți apăreau cetățeni ai Republicii Moldova și companii rusești. Schema presupunea încălcarea deliberată a acordului de împrumut, după care creditorul se adresa instanței moldovenești cu o cerere împotriva debitorului și a garanților săi.

Instanța moldovenească admitea de urgență cererea, eliberând titluri executorii pentru ca Moldindconbank să incaseze fonduri. În același timp, au fost deschise conturi de decontare ale companiilor care acționează ca garanți pentru împrumuturi în șaisprezece bănci rusești implicate în schemă, cărora li s-au creditat fonduri pentru conversia în valută străină.

Banii erau transferați pe conturile deschise de aceeași Moldindconbank în SUA și Germania, după care erau arestați în baza unui act judiciar moldovenesc. În final, fondurile deja spălate erau transferate către bănci, în principal din țările UE, în conturile reclamanților - companii controlate de membrii grupării criminale organizate.

Sursa citată accentuează că în Moldova niciunul dintre autorii sau organizatorii schemei nu a ajuns după gratii. Doar Veacheslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare în 2017, pentru deturnare de fonduri de la Banca locală de Economii. Cu toate acestea, ulterior acuzațiile împotriva lui au fost retrase, iar omul de afaceri s-a mutat la Londra.

Și în țările baltice, unde au ajuns banii spălați prin băncile moldovenești, anchetele nu au generat pedepsirea ecscrocilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:6,69 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău