Banca Mondială va aloca 160 miliarde de dolari pentru a ajuta sanitar și economic. Cel mai mare beneficiar va fi India

  • 03 Aprilie 2020 09:55
Banca Mondială va aloca 160 miliarde de dolari pentru a ajuta sanitar și economic. Cel mai mare beneficiar va fi India

Banca Mondială (BM) a anunțat că pregătită să aloce 160 de miliarde dolari în următoarele 15 luni pentru a ajuta țările să reacționeze la consecințele sanitare imediate ale pandemiei COVID-19 și să sprijine redresarea economică, informează AFP, citată de Agerpres.

Consiliul de administrație al BM a aprobat joi "un prim set de operațiuni de ajutoare de urgență pentru țările în curs de dezvoltare din întreaga lume", se arată într-un comunicat în care este menționat un "prim set de proiecte, în valoare de 1.9 miliarde de dolari" destinat unui număr de 25 de țări.

"În cadrul acestei proceduri accelerate, este în curs de pregătire sprijin pentru un alt grup de 40 de țări", a declarat președintele instituției David Malpass în timpul unei conferințe telefonice, precizând că se urmărește "remedierea consecințelor imediate asupra sănătății" ale pandemiei.

"Avem deja operațiuni de răspuns în domeniul sănătății în peste 65 de țări", a afirmat el.

"Ne străduim să consolidăm capacitatea țărilor în curs de dezvoltare de a răspunde la pandemia COVID-19 și să scurtăm timpul necesar redresării economice și sociale", a adăugat David Malpass. Totodată, a subliniat necesitatea unei "acțiuni de amploare" pentru țările cele mai sărace, care sunt cele mai vulnerabile și care vor fi "probabil cele mai afectate".

"Acestea suferă o dublă presiune, economică și în planul sănătății", a precizat oficialul BM.

Ca răspuns la întreruperile pe scară largă ale lanțului de aprovizionare, BM sprijină, de asemenea, țările să aibă acces la materiale medicale esențiale "contactând furnizorii în numele guvernelor", a mai informat instituția, care a încurajat și alte state să acordă sprijin financiar țărilor în curs de dezvoltare.

"Acest pachet de răspunsuri rapide va salva vieți", a declarat, într-un comunicat, directorul operațional al BM, Axel van Trotsenburg. El a precizat că operațiunile în aceste țări "vor fi coordonate la nivel global pentru a asigura partajarea rapidă a celor mai bune practici, inclusiv abordări pentru consolidarea sistemelor naționale de sănătate".

India va fi cel mai mare beneficiar al primei etape de asistență, cu o facilitate de 1 miliard de dolari, urmată de Pakistan, cu 200 milioane de dolari, și Afganistan cu puțin peste 100 milioane de dolari. În afara acestor trei state, BM va oferi ajutor țărilor de pe aproape toate continentele, a mai informat BM.

În plus, Corporația Financiară Internațională (IFC) din cadrul BM, destinată sectorului privat, oferă o finanțare de 8 miliarde de dolari "pentru a ajuta companiile private afectate de pandemie și pentru a păstra locurile de muncă". 

hipo.rohipo.roSursa:Agerpres
Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău