Banca Mondială | R.Moldova va înregistra o creștere economică de 4% în 2017

  • 05 Mai 2017 13:08
Banca Mondială | R.Moldova va înregistra o creștere economică de 4% în 2017

Republica Moldova va înregistra o creștere economică de 4% în acest an, potrivit unui raport privind evoluțiile economiei moldovenești, lansat joi, 4 mai, de Banca Mondială. Totodată, în următorii doi ani, creșterea va încetini până la 3,7 %, în 2018 și 3,5% în 2019.

Evoluția ascendentă din 2017, potrivit experților BM, este generată de creșterea exporturilor, bazată pe recolta bogată și consumul ridicat, alimentat de salarii.

Datoria publică va crește în 2018, însă se va diminua ușor în 2019, ceea ce va avea un impact și asupra importurilor. Totodată, în condițiile nivelului redus de economii, pe măsură ce ritmul creșterii se va consolida, deficitul de cont curent va creștere treptat, deși sub nivelul mediilor istorice.

Banca Mondială își exprimă speranța că BNM va reuși să mențină nivelul inflației la valoarea țintă de 5%. De asemenea raportul anticipează o scădere a ratei sărăciei măsurate cu aproximativ 5 puncte procentuale, pe fundalul creșterii Produsului Intern Brut, a salariilor și a spațiului fiscal stimulativ.

Totuși, deficiențele statului de drept și obligațiile instituțiilor economice, scutirile fiscale și eficiența inadecvată a cheltuielilor publice, în special în educație și sănătate și necesitatea înlocuirii remiterilor și pensiilor cu salarii ca sursă principală de creștere a veniturilor, sunt principalele provocări care ar putea influența creșterea economică a Republicii Moldova, se mai spune în raportul Băncii Mondiale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău