Banca Mondială a aprobat un nou cadru de parteneriat cu R. Moldova pentru perioada 2023-2027

  • 16 Martie 11:23
Banca Mondială a aprobat un nou cadru de parteneriat cu R. Moldova pentru perioada 2023-2027

Consiliul Directorilor Executivi al Grupului Bancii Mondiale a aprobat un nou Cadru de Parteneriat cu Țara (CPT) pentru R. Moldova pentru perioada 2023-2027, menit să sprijine redresarea durabilă a țării, cu accent pe reforme care sprijină crearea de locuri de muncă și o economie mai verde, mai favorabilă incluziunii. Documentul este aliniat la Planul Național de Dezvoltare al Republicii Moldova Moldova Europeană 2030, transmite Ministerul Finanțelor.

Prin noul Cadru de parteneriat, Banca Mondială va sprijini reforme în trei domenii: 1) creșterea oportunităților de ocupare formală a forței de muncă; 2) îmbunătățirea dezvoltării capitalului uman; și 3) creșterea rezilienței la schimbările climatice și la crize. CPT include o temă transversală de fortificare a sistemelor și instituțiilor, inclusiv prin digitalizare și consolidare a capacităților.

"R. Moldova ar trebui să profite de oportunitatea tranziției spre o traiectorie de creștere mai sustenabilă, una care să conducă la prosperitate și la o economie mai incluzivă, în special deoarece acum se apropie de integrarea aspirată în Uniunea Europeană. Banca Mondială este pregătit să sprijine Moldova în transformarea economiei sale și în creșterea nivelului de trai al populației", a declarat Inguna Dobraja, manager de țară al Băncii Mondiale pentru Moldova. 

Noul CPT al Grupului Banca Mondială prevede finanțare și activități analitice și consultative pentru implementarea programelor de reformă menite să restabilească creșterea economică și crearea de locuri de muncă. 

Noul CPT se bazează pe analiza provocărilor generale de dezvoltare ale Republicii Moldova, așa cum sunt prezentate într-o serie de produse analitice de bază și reflectă un consens al părților interesate privind procesul de reformă și o înțelegere comună a priorităților de dezvoltare și provocărilor cu care se confruntă țara.

De la aderarea R. Moldovei la Banca Mondială în anul 1992, aproximativ 2 miliarde de dolari SUA au fost alocate pentru mai mult de 60 de proiecte în țară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 12 proiecte active cu un angajament total de 650 de milioane de dolari SUA. Domeniile de sprijin includ reforma reglementării și dezvoltarea afacerilor, modernizarea serviciilor guvernamentale, administrareafiscală, înregistrarea terenurilor, educația, drumurile, sănătatea și sectoarele sociale, inclusiv răspunsul la situația de urgență COVID-19, agricultura, aprovizionarea cu apă și salubritatea, și sectorul energetic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
4,24
Câțiva nori
Umiditate:93 %
Vint:0 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău