Banca Mondială a aprobat două finanțări pentru R. Moldova în valoare de 95 milioane dolari

  • 01 Iunie 2023 14:17
Banca Mondială a aprobat două finanțări pentru R. Moldova în valoare de 95 milioane dolari

Banca Mondială a aprobat două finanțări pentru Republica Moldova în valoare totală de 95 de milioane de dolari. Mai exact, a fost aprobată finanțarea pentru proiectul „Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură” (AGGRI), în valoare de 55 de milioane de dolari, și pentru Proiectul „Îmbunătățirea Calității în Educație” (EQIP), în valoare de 40 de milioane de dolari, transmite IPN.

„Sectorul agricol este vital pentru economia Moldovei și mă bucur că, datorită sprijinului acordat de Banca Mondială, țara va îmbunătăți prestarea serviciilor agricole publice, va stimula creșterea orientată spre piață și va spori reziliența beneficiarilor”, a declarat Inguna Dobraja, directoarea de țară al Băncii Mondiale pentru Moldova, citată într-un comunicat de presă al instituției.

Proiectul AGGRI prevede digitalizarea serviciilor și instituțiilor de bază, îmbunătățirea practicilor de gestionare a cunoștințelor și consolidarea conexiunilor dintre furnizorii de servicii pentru întreprinderi și fermierii care solicită sprijin pentru respectarea legislației UE.

Cel de-al doilea proiect, în valoare de 40 de milioane de dolari, își propune să ajute țara să îmbunătățească mediul de învățare în instituțiile participante, cu accent pe susținerea elevilor devaforizați, și să consolideze capacitățile Ministerului Educației și Cercetării de gestionare a sectorului și de răspuns la nevoile refugiaților. Proiectul va beneficia, de asemenea, de granturi de cofinanțare, inclusiv 4,8 milioane de dolari SUA din partea Fondului  Parteneriatului Global pentru Educație, 5 milioane de dolari SUA de la Fondul fiduciar multidonator al Parteneriatului pentru Învățare Timpurie și o contribuție concesională nerambursabilă în valoare de 10 milioane de dolari acordată de Facilitatea Globală de Finanțare Concesională.

Din momentul aderării Republicii Moldova la Banca Mondială în 1992, peste 1,3 miliarde de dolari SUA au fost alocați pentru mai mult de 60 de operațiuni. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 12 proiecte active cu un angajament total de 617 milioane de dolari SUA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău