Banca Centrală a Rusiei propune interzicerea folosirii criptomonedelor

  • 21 Ianuarie 2022 12:13
Banca Centrală a Rusiei propune interzicerea folosirii criptomonedelor

Banca Centrală a Rusiei a propus interzicerea folosirii și minării criptomonedelor pe teritoriul rusesc, citând amenințările la adresa stabilității financiare, a bunăstării cetățenilor și a suveranității politicii sale monetare, transmite Reuters.

Este cea mai recentă măsură severă contra criptomonedelor pe plan global, după ce guvernele, din Asia și până în Statele Unite, și-au exprimat temerile că monedele digitale exploatate în mod privat, extrem de volatile, ar putea submina controlul asupra sistemelor financiare și monetare.

De ani de zile Rusia este contra criptomonedelor, spunând că ele pot fi folosite în operațiuni de spălare de bani sau de finanțare a terorismului. În cele din urmă le-a acordat statul legal în 2020, dar a interzis folosirea lor ca mijloc de plată.

Banca Centrală a Rusiei susține că cererea speculativă a determinat creșterea rapidă a criptomonedelor, care indică caracteristicile unei piramide financiare, și a avertizat asupra potențialei bule pe piață, care ar amenința stabilitatea financiară și cetățenii ruși.

Instituția a propus împiedicarea instituțiilor financiare în realizarea de operațiuni cu criptomonede și a precizat că trebuie dezvoltate mecanisme pentru blocarea tranzacțiilor, menită să ducă la cumpărarea sau vânzarea de criptomonede.

Interzicerea vizează și platformele de tranzacționare cripto. Reprezentanții Binance au declarat pentru Reuters că sunt deciși să lucreze cu autoritățile de reglementare și speră într-un dialog cu Banca Centrală a Rusiei privind protejarea utilizatorilor ruși de criptomonede.

Nu sunt luate în calcul restricții privind deținerea de criptomonede, a dat asigurări Elizaveta Danilova, șeful Departamentului de stabilitate financiară de la Banca Rusiei.

Utilizatorii activi de criptomonede din Rusia au avut un volum anual de tranzacții de aproximativ cinci miliarde de dolari, a informat instituția.

Anul trecut, cele mai puternice autorități de reglementare din China au intensificat restricționarea criptomonedelor, interzicând platformele de tranzacționare cripto și activitățile de minare de criptomonede.

Zece agenții, inclusiv Banca Centrală a Chinei (PBOC) și autorități de reglementare a băncilor, a burselor și a titlurilor de valoare, s-au angajat să lucreze împreună, pentru a elimina activitatea "ilegală" legată de criptomonede, fiind pentru prima dată când instituții chineze îți unesc forțele pentru a interzice explicit toate activitățile legate de criptomonede.

"Se știe că autoritățile din China merg la extreme, fie dau declarații asertive, fie fac investigații sau păstrează tăcerea. De data aceasta, au arătat clar că nu sprijină dezvoltarea pieței criptomonedelor, deoarece este împotriva politicilor lor de înăsprire a controlului asupra fluxurilor de capital și marilor companii din domeniul tehnologiei", a apreciat George Zarya, directorul general al platformei de tranzacționare cripto Bequant din Londra.

PBOC a informat că criptomonedele nu trebuie să circule ca monede tradiționale și se interzice platformelor de peste hotare să furnizeze servicii investitorilor din China prin internet, întrerupând astfel accesul Coinbase și Binance la a doua economie mondială.

De asemenea, Banca Centrală a Chinei a interzis instituțiilor financiare, companiilor de plăți și firmelor de internet să faciliteze tranzacționarea pe plan intern a criptomonedelor.

La un moment dat, China era una dintre cele mai puternice piețe pentru bitcoin, cea mai răspândită monedă virtuală. Cu toate acestea, în 2019, autoritățile de la Beijing și-au schimbat punctul de vedere, iar plățile cu criptomonede au fost declarate ilegale pe motiv că acestea monede pot fi un instrument utilizat în activități infracționale. Țara asiatică este îngrijorată de riscul speculativ pe care îl prezintă criptomonedele pentru sistemul său financiar. În schimb, activitățile de minare de bitcoin și deținerea de monedă virtuală erau tolerate.

Comisia Națională de Dezvoltare și Reformă din China (NDRC) a anunțat lansarea unei operațiuni de curățenie amănunțită pe plan național a minării de criptomonede, o activitate cu un consum mare de energie. Astfel de activități contribuie puțin la creșterea economiei chineze, provoacă riscuri, consumă extrem de multă energie și afectează obiectivele climatice, a apreciat NDRC.

Deciziile vin după ce în mai autoritățile de la Beijing au anunțat că vor lua măsuri ferme împotriva activităților de minare de bitcoin și a activităților de tranzacționare de criptomonede, în încercarea de a elimina riscurile financiare. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău