Banca Angliei ia în considerare emiterea unei monede digitale, Britcoin

  • 20 Aprilie 16:26
Banca Angliei ia în considerare emiterea unei monede digitale, Britcoin

Banca Angliei (BoE) și Trezoreria britanică au anunțat luni înființarea unui grup operativ pentru a explora posibilitatea unei monede digitale bancare centrale (CBDC), denumite „Britcoin”, transmit BBC și Reuters, potrivit Agerpres.

Ministrul britanic de Finanțe, Rishi Sunak, a explicat că grupul operativ ar urma să abordeze unele din provocările create de criptomonede, cum ar fi bitcoin.

„Înființăm un grup operativ între Banca Angliei și Trezoreria britanică pentru a coordona activitățile experimentale privind o potențială monedă digitală bancară centrală (CBDC)”, a afirmat Sunak la o conferință a industriei financiare. Curând după aceea, el a răspuns cu un singur cuvânt – „Britcoin” – la mesajul de pe Twitter al Trezoreriei, care anunța înființarea grupului operativ.

Banca Angliei a precizat că o versiune digitală a lirei sterline nu va înlocui nici numerarul și nici actualele conturi bancare.

Grupul operativ va analiza riscurile și oportunitățile implicate de crearea monedei digitale emise de Banca Angliei și va monitoriza evoluții pe plan extern, „pentru a se asigura că Marea Britanie rămâne în fruntea inovării globale”.

Guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, declara recent că bitcoin, cea mai cunoscută criptomonedă, nu a reușit să fie percepută ca o rezervă stabilă de valoare sau ca un mod eficient de a realiza tranzacții, fiind un pariu riscant pentru investitori.

Băncile centrale din întreaga lume analizează lansarea monedelor digitale bancare centrale (CBDC), ca răspuns la declinul folosirii numerarului și ca un mod de a accelera plățile interne și externe.

Și Banca Centrală a Japoniei (BoJ) a început experimentele pentru a studia fezabilitatea emiterii propriei sale monede digitale, alăturându-se eforturilor altor bănci centrale care vor să beneficieze de inovarea în domeniu realizată de sectorul privat.

Prima fază a experimentelor, care va fi efectuată până în martie 2022, se va concentra pe testarea fezabilității tehnice a emiterii, distribuirii și răscumpărării unei monede digitale bancare centrale (CBDC). Apoi se va trece la faza a doua, prin care vor fi analizate mai multe funcții detaliate, cum ar fi stabilirea unei limite privind nivelul CBDC care poate fi deținută de fiecare entitate, se arată în comunicatul BoJ.

Dacă va fi necesar, Banca Centrală va lansa un program pilot care implică furnizori de servicii de plată și utilizatorii finali. „Deși în prezent nu va fi modificată strategia BoJ și nu va fi emisă o monedă digitală bancară centrală, credem că inițierea de experimente în acest stadiu este un pas necesar”, a afirmat Shinichi Uchida, directorul general al Băncii Japoniei.

Monedele digitale bancare centrale (CBDC) vor permite celor care le dețin să facă plăți prin internet, posibil chiar offline, concurând cu actualele metode de plată electronice, cum ar fi portofelele digitale, băncile online sau criptomonedele. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
13
Cer senin
Umiditate:67 %
Vint:2,06 m/s
Thu
13
Fri
14
Sat
16
Sun
16
Mon
16

Curs oficial BNM 12 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6340 0.1218
USD 17.7903 -0.0289
RON 4.3910 0.0241
UAH 0.6431 0.0011
RUB 0.2405 0.0001
Arhivă Radio Chișinău