Banca Angliei avertizează că șomajul va crește din nou din cauza noilor măsuri de distanțare și injectează 150 de miliarde de lire în economie

  • 08 Noiembrie 2020 15:07
Banca Angliei avertizează că șomajul va crește din nou din cauza noilor măsuri de distanțare și injectează 150 de miliarde de lire în economie

Banca Angliei se pregătește să injecteze 150 de miliarde de lire în economie pe măsură ce anticipează o nouă serie de piedici în a doua perioadă de carantină, transmite BBC, citat de Ziarul Financiar.

Deși, cel mai probabil, economia Marii Britanii nu va intra în recesiune în T4/2020, banca este de părere că nivelul șomajului va crește brusc odată ce schemele guvernamentale de susținere a angajaților vor fi ridicate, notează zf.ro.

De asemenea, autoritățile au menținut ratele dobânzilor la un nivel record de 0,1%.

Banca anticipează că economia va scădea cu 2% în ultimele trei luni ale anului, înainte să crească din nou la începutul lui 2021, presupunând că actualele restricții vor fi ridicate până atunci. Totodată, banca se așteaptă la un declin de 11% în 2020 și a declarat că economia va reveni la nivelurile pre-pandemie la sfârșitul anului viitor.

Rata șomajului va ajunge la mijlocul lui 2021 la 7,75%, de la 4,5% în prezent, atingând astfel cel mai ridicat nivel din ultimii opt ani.

Banca Angliei este responsabilă de masa monetară a Marii Britanii – cantitatea de bani care circulă în economie. Astfel, banca poate crea bani digitali pe care îi poate cheltui pe obligațiuni guvernamentale printr-un proces cunoscut drept relaxare cantitativă (quantitative easing - QE).

Relaxarea cantitativă este descrisă uneori prin procesele de printare a banilor, însă de fapt nu se creează nicio bancnotă fizică.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău