Bahmut și Vulcănești vor avea centuri ocolitoare

  • 05 Mai 2015 15:27
Bahmut și Vulcănești vor avea centuri ocolitoare

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a acordat un grant de 15 milioane de euro pentru construcția, în următorii doi ani, a unor drumuri noi în Republica Moldova.

Lucrările vor include construcția unor terasamente noi, a podețelor, a sistemelor de colectare și evacuare a apelor, relocarea utilităților, instalarea indicatoarelor rutiere și a marcajelor rutiere.

Cele 15 milioane de euro provenite din grantul european vor fi utilizate pentru construcția unori centuri a localității Bahmut, din raionul Călărași, cu o lungime de 6 km, , și a orașului Vulcănești, cu o lungime de 8,5 km. Peste 700 de kilometri de drum au fost sau vor fi reparate cu sprijinul Uniunii Europene, a menționat șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău Pirkka Tapiola.
 
”Aceste noi drumuri vor permite creșterea securității în trafic, uitându-ne la știri înțelegem cât de important este acest aspect pentru Republica Moldova, promovează mobilitatea oamenilor, inclusiv cea socială, oferă posibilități de relații comerciale înspre și  dinspre Republica Moldova și are un rol important din punct de vedere regional ajutând la conectarea Moldovei și cetățenilor moldoveni cu țările vecine ”, a declarat Pirkka Tapiola.
 
Drumuri mai bune vor aduce producătorii mai aproape de piețele lor de desfacere, a menționat în discursul său Directorul Oficiului BERD la Chișinău, Julia Otto.
 
”Moldova este localizată, din punct de vedere geografic, la o răscruce de drumuri iar din 2007 este stat aflat la granița cu Uniunea Europeană. Astfel drumurile din Republica Moldova devin tot mai importante din punct de vedere al dezvoltării economice naționale și pentru întreaga regiune. Drumurile mai bune vor ajuta la  dezvoltarea economică a regiunilor, va aduce producătorii mai aproape de piețele lor de desfacere, și vor duce oamenii la destinații într-un mod mult mai sigur”, a declarat Julia Otto.
 
Prin astfel de investiții, susținute de parteneri europeni, sperăm să putem schimba esențial situația de pe drumurile din țară și să ne apropiem și mai mult de Uniunea Europeană”, a menționat la rândul său ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari.
 
Potrivit Biroului Național de Statistică lungimea drumurilor publice din Republica Moldova este de aproximativ 9.300 kilometri, dintre care o treime sunt naționale. Doar aproximativ 40 la sută din drumurile naționale, adică puțin peste 1.300 kilometri sunt în stare bună, potrivit unui raport dat publicității recent de Expert Grup.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău