Bădița Măric expune la Veneția: „Ludic și carnavalesc în universul rural românesc”
-
26 Ianuarie 2018 11:23
Ioan Măric, cel mai cunoscut pictor naiv al românilor, supranumit și „Bădița Chagall”, expune la Veneția. Personajele lui luxuriante își află locul în plin Carnaval!
Sâmbătă, 27 ianuarie 2018, la ora 17,30, în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, instituția românească din orașul istoric italian va organiza vernisajul expoziției de artă naivă «Ludico e carnevalesco nell’universo rurale romeno» a artistului Ioan Măric. În deschiderea expoziției, care se va afla la dispoziția publicului în perioada 27 ianuarie–17 februarie 2018, de marțea până duminica, în intervalul orar 10,30–13,30 și 15,30–19,30, vor susține alocuțiuni Prof. univ. dr. Cristian Luca (Directorul adjunct al Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția) și artistul Ioan Măric.
Expoziția va prezenta publicului pitorescul satului românesc surprins de pictorul băcăuan Ioan Măric, considerat de critica de specialitate unul dintre cei mai talentați și inspirați artiști promotori ai picturii naive contemporane românești. Universul rural ni se dezvăluie, cu aspectele sale ludice prilejuite de truda cotidiană, de momentele de sărbătoare, de jocuri și tradiții, printr-o vivacitate cromatică ce pune în valoare o abordare exuberantă, plină de optimism și încărcată de înțelesuri profunde, toate acestea redate cu un rafinament ce confirmă atât măiestria autorului, cât și talentul său artistic indiscutabil ce i-au îngăduit să depășească demult simpla condiție de diletant, lucrările sale fiind expuse cu succes de public și critică în țară și în străinătate. Parteneri media: cotidianul «Deșteptarea», «Agenda Diasporei», «Gazeta Românească», «Modernism.ro».
Ioan Măric, artist autodidact, absolvent al Universității Naționale de Arte «George Enescu» din Iași (2017), are la activ peste 200 de expoziții personale și a participat la numeroase expoziții colective internaționale, din rândul cărora trebuie menționate: Quinzaine culturelle franco–roumaine, Palais de la Bourse din Strasbourg (2006), Parlamentul European (Bruxelles, 2008, 2009 și 2013), Biennale d’Art Naïf (Bruxelles, 2009–2010), Festival d’Art Naïf din Verneuil-sur-Avre (2010) etc. În țară a expus, între 1968 și 2017, la Saloanele Naționale de Artă Naivă de la Arad, Bistrița-Năsăud, Botoșani, București, Constanța, Dorohoi, Focșani, Galați, Iași, Pitești, Ploiești, Reșița, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Târgu Mureș, Timișoara, Vaslui etc. A fost distins cu numeroase premii naționale și internaționale: Premiul III la Salonul Internațional de Artă Naivă din București (1969); medaliat cu aur la Expozițiile internaționale de artă naivă de la Milano (1973), Lugano (1974) și Viareggio (1976). Multiplu laureat la Festivalurile naționale de artă naivă în răstimpul 1969–2014, lucrări sale se regăsesc în țară în muzee și colecții private din Bacău, Baia Mare, Bistrița-Năsăud, Brăila, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Oradea, Piatra Neamț, Pitești, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Reșița, Satu Mare, Sibiu etc. În străinătate, are lucrări în muzee sau colecții private din Albania, Austria, Bulgaria, Canada, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Israel, Italia, Japonia, Olanda, Polonia, Rusia, Spania, S.U.A., Ungaria etc.
«Pictura lui Ioan Măric atrage prin fascinantele sale personaje. Povești de o luxuriantă fantezie se dezvăluie într-o cascadă de fapte și întâmplări. Expresivitatea chipurilor dă glas compozițiilor naivului nostru drag. Un univers plin de viață, plin de haz și de pilde» (Oana Gabriela Petrică).
«Ioan Măric și-a păstrat filonul frust și popular, care este coerent. A reușit să-și creeze un brand, cu care a avut succes și în țară, și în străinătate. Este un curent viu și productiv. Cultura populară în România este în continuare vie prin astfel de oameni» (Magda Cârneci).
Sursa: Antena Satelor