BAC 2019 | Modificările Regulamentului privind organizarea examenelor rămân valabile și în acest an. Cum se formează nota finală a candidatului

  • 29 Mai 2019 15:15
BAC 2019 | Modificările Regulamentului privind organizarea examenelor rămân valabile și în acest an. Cum se formează nota finală a candidatului

Aproximativ 17 mii de candidați se vor prezinta în acest an la sesiunea de bacalaureat programată să aibă loc între 4 și 21 iunie, potrivit datelor Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Examenele se vor desfășura în baza regulamentului din anul 2018, când au fost introduse mai multe schimbări.

Deși examenele se desfășoară într-o atmosferă de transparență, unii experți remarcă tensiunea psihologică la care sunt supuși candidații pe parcursul pregătirii pentru examene, relatează Radio Chișinău.

În cadrul examenului de bacalaureat, absolvenții urmează să susțină în mod obligatoriu probe la limba de instruire, limba străină, iar în școlile cu predare în alte limbi – la limba și literatura română, dar și un examen de profil.

Candidații de la profilul real vor avea examen la matematică, cei de la profilul umanist – la istoria românilor și universală, iar cei de la profilul arte, sport, tehnologie vor avea probe de profil. Candidații la BAC vor susține și un examen la o disciplină propusă spre alegere dintr-o listă mai largă, în care sunt incluse geografia, fizica, biologia și altele.

Anul trecut au fost introduse mai multe modificări la Regulamentul cu privire la organizarea examenelor de Bacalaureat, care rămân valabile și în acest an, susține directorul Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, Anatol Topală:

„În baza unui barem se apreciază, sub formă de punctaj răspunsurile elevilor, se obține un punctaj total, iar în baza schemei de convertire prezente în regulament e clară și nota pe care o are candidatul. Chiar și în baza pretestărilor, dacă au acumulat un anumit punctaj, puteau să vadă în baza acelei schemei ce notă s-ar fi acumulat dacă în acea zi s-ar fi desfășurat examenul”.

Vice-președinta Centrului educațional Pro Didactica, profesorul universitar Viorica Goraș-Postică afirmă că procesul de organizare a examenelor de bacalaureat se desfășoară în ultimul timp într-o manieră transparentă, dar remarcă atmosfera de tensiune psihologică, ce se răsfrânge negativ asupra rezultatelor obținute de elevi:

„În ultimii ani s-au făcut reforme de îmbunătățire sensibilă a modalității de susținere a examenelor de bacalaureat. Faptul că profesorii spun că deja examenele nu mai sunt o sursă de corupție, așa cum erau cu 10-15 ani în urmă, este un indicator foarte important pentru noi. Dar neajunsul este că în școlile noastre tot mai multe cadre didactice stresează copiii și reduc toată clasa a XII-a, sau chiar toți anii de liceu, la pregătirea pentru BAC”.

Directorul Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare a mai comunicat că în scopul evitării unor probleme ce țin de calitatea testelor pentru examen, pe parcursul anului au mai fost elaborate și alte teste pentru exersare, postate pe site-ul agenției, iar în luna aprilie a avut loc o testare prealabilă a tuturor candidaților.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:6,69 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău