Azerbaidjanul amenință Armenia că va bombarda o centrală nucleară. Erevanul denunță „terorism de stat” și „intenții genocidare”

  • 18 Iulie 2020 20:31
Azerbaidjanul amenință Armenia că va bombarda o centrală nucleară. Erevanul denunță „terorism de stat” și „intenții genocidare”
BBC

Tensiunile dintre Armenia și Azerbaidjan sunt în continuare foarte ridicate. Situația se degradează pe zi ce trece în contextul în care luptele la frontieră au reizbucnit în urmă cu aproape o săptămână, informează defenseromania.ro.

În cursul zilei de ieri, Ministerul Apărării din Azerbaidjan a amenințat Erevanul, precizând că Armenia „ar trebui să țină cont” de faptul că azerii au sisteme de rachete capabile lovească centrala nucleară din Metsamor, lucru care ar provoca un „dezastru imens” pentru Armenia.

Erevanul a reacționat după amenințările venite de la Baku. Armenia denunță „o manifestare directă a terorismului de stat” și „intenții genocidare” din partea Azerbaidjanului.

Potrivit sursei citate, amenințarea Ministerului Apărării din Azerbaidjan de a lansa un atac cu rachete asupra centralei nucleare armene din Metsamor indică nivelul de disperare și o criză de conștiință a conducerii politico-militare din Azerbaidjan, transmite, într-o declarație, Ministerul Afacerilor Externe al Armeniei.

„Acțiunile cu care amenință Ministerul Apărării din Azerbaidjan, reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional umanitar, în general, și, în special, a Primului Protocol adițional la Convențiile de la Geneva. Asemenea amenințări sunt o manifestare directă a terorismului de stat și exprimă intențiile genocidare ale Azerbaidjanului.

Mai mult, prin intermediul unor asemenea declarații, conducerea Azerbaidjanului reprezintă o amenințare pentru toate popoarele din regiune, inclusiv pentru propriul său popor.

Condamnăm cu tărie amenințările nucleare din partea Azerbaidjanului, care atestă lipsa absolută a bunului simț și a sentimentului de responsabilitate a acestui membru al comunității internaționale. Azerbaidjan ar trebui să denunțe imediat aceste amenințări”, mai transmite Erevanul.

Armenia și Azerbaidjan sunt în conflict de aproape 30 de ani pentru controlul asupra regiunii separatiste azere Nagorno-Karabah.

Enclavă cu majoritate armeană alipită în 1921 la Azerbaidjan de autoritățile sovietice, Nagorno-Karabah și-a proclamat unilateral independența în 1991, cu sprijinul Armeniei.

A urmat un război între Armenia și Azerbaidjan. O încetare a focului a fost încheiată în 1994. De atunci, negocierile în vederea unui tratat de pace sunt mediate de Grupul de la Minsk - un grup de mediatori internaționali coprezidat de Rusia, Franța și SUA.Potrivit 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:7,72 m/s
Thu
1
Fri
8
Sat
11
Sun
5
Mon
0
Arhivă Radio Chișinău