Azerbaidjanul a eliberat 15 soldați armeni luați prizonieri în timpul conflictului din Nagorno-Karabah

  • 04 Iulie 2021 09:00
Azerbaidjanul a eliberat 15 soldați armeni luați prizonieri în timpul conflictului din Nagorno-Karabah

Azerbaidjanul a anunțat sâmbătă că a predat Erevanului 15 soldați armeni luați prizonieri în timpul conflictului din Nagorno-Karabah, informează AFP.

Potrivit ministerului de externe azer, această eliberare are loc în cadrul unui acord încheiat sub medierea rusă ca răspuns la decizia Armeniei de a comunica autorităților de la Baku poziția câmpurilor minate din zona disputată.

Conflictul izbucnit în septembrie anul trecut și în care și-au pierdut viața 6.500 de persoane, s-a încheiat după șase săptămâni, printr-un acord de încetare a focului mediat de Rusia și retragerea Armeniei din teritoriile azere situate în apropierea și în Karabah-ul de Sus, zonă pe care o controla de la începutul anilor '90.

"La inițiativa Federației Ruse, Armenia a predat Azerbaidjanului o cartografiere a peste 92.000 de mine antitanc și antipersonal instalate în timpul ocupării regiunilor Fizuli și Zangilan", se arată în comunicatul de presă al ministerului.

"De partea azeră, 15 persoane de origine armeană au fost predate autorităților armene".

Un diplomat azer a precizat AFP că cei 15 bărbați au fost capturați în decembrie.

Acesta este al doilea acord de acest tip, după cel negociat luna trecută de premierul georgian Irakli Garibașvili și de diplomați SUA și UE.

De la încetarea focului, șapte soldați azeri și 18 civili și-au pierdut viața ca urmare a minelor terestre, în timp ce alte 110 persoane au fost rănite în Nagorno-Karabah și în apropiere, potrivit guvernului azer.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău