Avocatul Promo-LEX, Vadim Vieru: Fermierii din raionul Dubăsari sunt obligați să plătească taxe vamale
-
01 Februarie 2024 13:35
Fermierii din localitățile din stânga Nistrului care se supun controlului autorităților constituționale de la Chișinău se află într-o situație vulnerabilă, după ce regimul de la Tiraspol le-a impus taxe ca măsură de răspuns la intrarea în vigoare a noului Cod vamal al Rep. Moldova. Acțiunile autorițăților de la Tiraspol ascund în spate scopul de reîntoarcere a taxelor vamale în bugetul transnistrean, a explicat avocatul „Promo-LEX” Vadim Vieru, în cadrul emisiunii „Dosar Transnistrean” de la Radio Chișinău.
Fermierii din raionul Dubăsari care au terenuri agricole după traseul Tiraspol-Camenca se află într-o situație vulnerabilă, apreciază avocatul „Promo-LEX” Vadim Vieru, după ce administrația regiunii separatiste transnistrene a impus acestora plata taxelor vamale.
„Ce face Tiraspolul este să apese pe niște răni mai vechi, care au existat de mulți ani. Una dintre acelea fiind dosarul fermierilor. Este vorba de fermierii din Doroțcaia și alte părți de pe platou, care au terenuri după traseul Camenca-Tiraspol, care aparține cu titlu de proprietate acestor fermieri.
Administrația de la Tiraspol mereu a fost folosit această situație de vulnerabilitate pentru fermieri, în primul rând, ca să fie puse presiuni pe Guvern pentru a face anumite cedări”.
Aceste măsuri vin ca răspuns la intrarea în vigoare a noului Cod vamal al R. Moldova, potrivit căruia, firmele din regiunea transnistreană trebuie să achite taxe la buget în aceleași condiții ca agenții economici de pe malul drept al Nistrului.
Este o metodă clasică utilizată de către administrația de la Tiraspol, de creare a unei probleme în mod artificial, pentru ca ulterior să urmeze negocieri cu autoritățile de la Chișinău, a comentat Vadim Vieru.
Evident, scopul pe care și l-au setat cei de la Tiraspol este ca să obțină reîntoarcerea situației anterioare legate de prevederile vamale, atunci când agenții economici din regiunea transnistreană nu achitau taxe vamale în bugetul Rep. Moldova și iarăși se utilizează zone destul de vulnerabile.
Situația la ziua de astăzi este că Krasnosielski a promulgat deja acel decret, unde facilitățile, după cum le numesc ei, pentru fermierii din regiunea transnitreană au fost anulate. Ce se va întâmpla mai departe vom vedea. Este foarte clar, însă, că fermierii din regiunea trasnistreană sunt într-o situație foarte vulnerabilă”.
Potrivit Biroului de Reintegrare, în prezent 15 agenți economici din comunele Cocieri, Molovata Nouă, Coșnița și Doroțcaia din raionul Dubăsari au în depozitele aflate după traseul Tiraspol – Camenca circa 950 tone de porumb, 780 tone de floarea soarelui, 770 tone de grîu și 50 tone de orz.