Avocatul Poporului solicită CSE informații suplimentare care ar justifica suspendarea celor șase canale TV

  • 31 Octombrie 2023 12:13
Avocatul Poporului solicită CSE informații suplimentare care ar justifica suspendarea celor șase canale TV

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, a anunțat că este îngrijorat de suspendarea celor șase posturi TV și a unor site-uri și a solicitat Comisiei Situații Excepționale /CSE/, Consiliului Audiovizualului și Serviciului de Informații și Securitate oferirea informațiilor suplimentare și complexe privind circumstanțele ce ar justifica măsurile intruzive impuse, comunică MOLDPRES.

Ombudsmanul susține că „implementarea mecanismelor de contracarare a amenințărilor la securitatea spațiului informațional național poate avea loc doar în condițiile respectării standardelor internaționale, fără a prejudicia libertatea presei sau cu intruziuni minime”. 

„În esență, autoritățile trebuie să demonstreze că suspendarea licenței de emisie pentru serviciile media audiovizuale respectă condiția ingerinței minime și că asigură un echilibru just între principiile concurente privind respectarea dreptului la libertatea exprimării și respectarea securității informaționale”, a opinat Panico.

El a anunțat că a solicitat Comisiei Situații Excepționale, Consiliului Audiovizualului și Serviciului de Informații și Securitate oferirea informațiilor suplimentare și complexe  privind circumstanțele ce ar justifica măsurile intruzive impuse. 

Avocatul Poporului a recomandat autorităților să identifice măsuri alternative mai puțin intruzive, iar măsurile de suspendare să fie evaluate exclusiv de către instanța de judecată.

Directorul SIS, Alexandru Musteață, a anunțat luni că a cerut blocarea activității a 31 de portaluri web, dintre care 21 gestionate direct din Rusia și a șase canale de televiziune. 

La finele săptămânii trecute, SIS a solicitat blocarea a 22 de site-uri pe motiv că difuzau informații provenite de la “autoritățile publice din statul aflat în conflict militar și recunoscut drept stat agresor”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău