Avocatul Poporului: Mai mulți medici vor să demisioneze. Am primit plângeri că nu se simt protejați

  • 25 Martie 2020 12:24
Avocatul Poporului: Mai mulți medici vor să demisioneze. Am primit plângeri că nu se simt protejați

Un număr impunător de medici din R. Moldova și-au anunțat intenția de a depune cereri de demisie din cauza lipsei echipamentului de protecție împotriva COVID-19.

Anunțul a fost făcut de Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, care a transmis în acest sens și un demers pe numele președintelui Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale și prim-ministrului, Ion Chicu, comunică MOLDPRES.

În demers, ombudsmanul solicită autorităților identificarea unor fonduri suplimentare pentru echiparea adecvată și asigurarea protecției medicilor de contaminare cu COVID-19, atât la nivel de instituții medicale spitalicești, cât și la nivel de asistență medicală primară.

Avocatul susține că a primit plângeri de la reprezentanții mai multor instituții medico-sanitare publice din țară ce asigură tratamentul și diagnosticarea cetățenilor infectați sau suspecți de COVID-19, dar și de la personalul medical din alte instituții medico-sanitare publice, inclusiv raionale, care consideră că nu este suficient protejat pentru eventuale intervenții medicale cu implicarea acestei categorii de pacienți. Cotorobai consideră că există pericolul ca mai mulți medici să-și dea demisia, iar în condițiile epidemiologice actuale, eventuale concedieri în masă ale personalului medical ar putea conduce la un colaps al sistemului de sănătate.

Tot Avocatul Poporului a solicitat autorităților identificarea unor măsuri alternative de detenție pe durata crizei epidemiologice pentru a evita infectarea cu COVID-19 în penitenciare. În demersurile expediate pe numele procurorului general, Alexandr Stoianoglo, și președintelui interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Luiza Gafton, Cotorobai solicită aplicarea în perioada stării de urgență a unor măsuri alternative detenției pentru categoriile de infracțiuni mai puțin grave, în care sunt vizate persoane cu vârsta de peste 50 ani și cu boli cronice (plasarea la domiciliu, monitorizare electronică ), pentru asigurarea dreptului la viață și sănătate al persoanelor. În acest scop se avansează ideea reevaluării situației persoanelor aflate sub anchetă din cadrul izolatoarelor de urmărire penală.

Ombudsmanul menționează că o atare decizie este oportună în condițiile supraaglomerării instituțiilor penitenciare, a insuficienței cadrelor medicale în subdiviziunile Administrației Naționale a Penitenciarelor, inclusiv a igienei precare în instituțiile de detenție. Mihail Cotorobai reiterează faptul că a fost informat despre situații concrete în care angajați din cadrul instituțiilor penitenciare au febră, despre lipsa echipamentelor necesare de prevenire și tratare a Coronavirusului de tip nou în penitenciare, în special în cadrul instituției penitenciare nr. 16 - Pruncul (spital penitenciar).

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău