Avocatul Poporului este îngrijorat de condițiile în care sunt tratați copiii în spitale, inclusiv cu COVID-19: Încurajăm părinții să semnaleze neregulile

  • 24 Aprilie 2020 15:00
Avocatul Poporului este îngrijorat de condițiile în care sunt tratați copiii în spitale, inclusiv cu COVID-19: Încurajăm părinții să semnaleze neregulile

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului este îngrijorată de condițiile nesatisfăcătoare în care sunt tratați copiii în instituțiile medico-sanitare spitalicești, inclusiv acei infectați cu virusul COVID-19. Maia Bănărescu îndeamnă autoritățile publice responsabile să depună toată diligența pentru a asigura copiilor servicii medicale de calitate, tratamentul medical corespunzător, în condiții adecvate, cu oferirea hranei suficiente, a asistenței psihologice copiilor și adulților care ii însoțesc.

Ombudsmanul Copilului condamnă acțiunile de intimidare și blamare a părinților pentru dezvăluirile făcute despre condițiile improprii în care sunt tratați copiii, subliniind că atenția managerilor instituțiilor medico-sanitare și altor persoane responsabile urmează să fie îndreptată spre întreprinderea măsurilor privind repunerea imediată în drepturi a pacienților minori.

Maia Bănărescu amintește, în context, despre cazul fetiței internate în spitalul din Florești. Aceasta,  deși acuza simptome de bronhopneumonie a fost internată împreună cu mama ei într-un salon care în mod evident nu întrunea standardele minime recomandate pentru atare categorie de pacienți.  Anterior a fost  mediatizat cazul mamei cu trei copii internați la spitalul Clinic Municipal pentru Copii „Valentin Ignatenco” din or. Chișinău cu suspecții de infectare cu noul coronavirus. Mama copiilor a reclamat atitudinea inadecvată față de ea și copii. Maia Bănărescu amintește și de un alt caz, care  s-a aflat în atenția sa, în care un părinte din raionul Soroca reclama condițiile rele din instituția medicală spitalicească raională  în care sunt tratați copiii.

Ombudsmanul Copilului precizează că dreptul la ocrotirea sănătății, ca drept fundamental al persoanei, este strâns legat de existența fizică și psihică, individuală și socială a acesteia și reamintește că Republica Moldova, în calitatea sa de stat parte la Convenția Internațională cu privire la drepturile copilului, și-a asumat obligația să asigure pentru toți copiii asistența medicală și îngrijirea necesară de sănătate de cea mai înaltă calitate prin intermediul organelor centrale și locale de specialitate. Mai mult, Constituția Republicii Moldova prevede în alin (2) al articolului 50 că tinerii și copiii se bucură de un regim special de asistență în realizarea drepturilor lor.

Maia Bănărescu accentuează că prevederea în cauză trebuie luată în calcul la realizarea dreptului la sănătate al copiilor în contextul situației epidemiologice actuale. De asemenea, prin Declarația Comitetului de Miniștri al Consiliului privind consolidarea drepturilor copilului  – drept cheie pentru viitorul Europei, adoptată în cadrul reuniunii din 11 martie 2020,  se reconfirmă angajamentul statului de a proteja drepturile copilului, în deosebi în perioadele de criză, când există riscul major de a trece cu vederea sau de a compromite drepturile copiilor, în special a copiilor aflați în situații de vulnerabilitate.

Maia Bănărescu reiterează necesitatea sporirii atenției autorităților și față de copiii cu dizabilități, copiii născuți prematur și acei nou-născuți cu probleme de sănătate, fiind considerate persoane deosebit de vulnerabile în această perioadă, reieșind din starea de sănătate precară pe care o au. Cât privește persoanele cu dizabilități, Ombudsmanul Copilului notează că și experți ONU recomandă autorităților statelor membre ale ONU  întreprinderea unor acțiuni suplimentare în timpul pandemiei COVID-19 pentru protejarea acestora.

 Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului, Maia Bănărescu,  încă pe 7 aprilie curent s-a sesizat din oficiu privind situația copiilor internați în instituțiile medico-sanitare spitalicești pentru tratament: copii infectați cu coronavirus, care necesită procedura de hemodializă, care suferă de boli pulmonare, copiii diagnosticați cu cancer,  cu alte boli, nou-născuți, copii născuți prematur, acei din instituții psiho-neurologice, etc.

Ombudsmanului Copilului va monitoriza în continuare starea de lucruri în domeniul vizat, chemând autoritățile de resort  să nu admită încălcarea dreptului la sănătatea a copilului, implicit  în perioada stării de urgență cauzată de pandemia cu COVID-19.

Totodată, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului încurajează  părinții să semnaleze despre neregulile atestate în instituțiile medico-sanitare legate de tratarea copiilor la adresa sa personală de pe Facebook, la adresele electronice [email protected]; [email protected] sau la numărul de telefon 060002678 (Tamara Tentiuc).

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău