Avocatul Poporului, despre protestul veteranilor: Utilizarea forței poate avea loc în condiții de legalitate, cu respectarea drepturilor omului

  • 17 Iulie 12:30
Avocatul Poporului, despre protestul veteranilor: Utilizarea forței poate avea loc în condiții de legalitate, cu respectarea drepturilor omului

Avocatul Poporului regretă faptul că acțiunile de protest ale participanților la conflictul armat de pe Nistru au degenerat în violențe și sau soldat cu vătămări corporale ale unor persoane.

Mihail Cotorobai solicită autorităților competente inițierea unor anchete interne transparente și obiective cu privire la acțiunile angajaților implicați în menținerea ordinii publice în cadrul protestelor din 16 iulie. Utilizarea forței poate avea loc în condiții de legalitate, proporționalitate și necesitate, cu respectarea drepturilor fundamentale ale omului, accentuează Mihail Cotorobai.

Avocatul Poporului își exprimă speranța că autoritățile competente vor identifica soluții de dialog constructiv și non-penal cu grupul de veterani care și-au revendicat anumite drepturi în cadrul acțiunii de protest.

Mihail Cotorobai reiterează că libertatea de exprimare și libertatea de întrunire și de asociere constituie drepturi fundamentale ale omului, consfințite de Constituția țârii și tratatele internaționale la care Republica Moldova este parte, asigurarea respectării, garantării acestor drepturi fiind o obligație a statului. Participarea persoanelor la viața socială prin diferite acțiuni, inclusiv de protest, accesul la diverse informații de importantă pentru publicul larg constituie nu doar drepturi garantate, dar și o stare de normalitate într-o societatea democratică.

În același timp, Ombudsmanul accentuează că în exercitarea dreptului la întruniri, persoanele trebuie să respecte ordinea publică și să nu admită violențe și alte acțiuni de natură să afecteze pacea și securitatea în societate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:2,6 m/s
Tue
11
Wed
12
Thu
14
Fri
15
Sat
15

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău