Avocatul Poporului | Corupția afectează în mod direct respectarea drepturilor omului

  • 02 Aprilie 2018 14:05
Avocatul Poporului | Corupția afectează în mod direct respectarea drepturilor omului

Corupția este fenomenul care afectează în mod direct respectarea drepturilor omului în Republica Moldova, arată raportul Oficiului Avocatului Poporului pentru anul 2017. Avocatul Poporului atrage atenția asupra impactului negativ puternic al corupției asupra realizării drepturilor omului și subliniază că persoanele care denunță actele de corupție, numite avertizori de integritate, nu beneficiază de protecție din partea statului.

Raportul Avocatului Poporului reliefează o serie de lacune în asigurarea drepturilor omului în Republica Moldova, anul trecut, în domenii precum sănătatea, mediul ambiant, protecția socială, libertatea de exprimare sau protecția muncii.

Potrivit Avocatului poporului, numărul mare de arestări preventive, solicitate de procurori și permise de instanțe relevă o situație gravă în domeniul libertății individuale și al siguranței persoanei. De cele mai dese ori, drepturile cetățenilor sunt afectate de administrarea defectuoasă și birocrația din instituțiile publice, de neregulile administrative, de incorectitudine, discriminare, de persecuțiile din partea superiorilor, precum și de abuzul de putere, se arată în raport.

În acest context, persoanele care denunță asemenea abuzuri nu sunt protejate de nicio instituție, a subliniat Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai. „Până acum nicio autoritate publică nu și-a asumat responsabilitatea, funcția de protecție și reprezentare a intereselor persoanelor care denunță sau averizează despre actele de corupției”, a subliniat Mihail Cotorobai.

Raportul include și un compartiment dedicat drepturilor copiilor, în care se subliniază că situația a rămas neschimbată față de anul precedent, iar statul a intervenit  numai pe unele dimensiuni și nu s-a implicat permanent. „Vreau să atrag atenția asupra unui fenomen în Republica Moldova în ultimul timp, este vorba despre numărul fetițelor minore care nasc copii. Și aici vreau să identific o lacună în dreptul la educație – lipsa educației sexuale în școli și sănătatea reproductivă. Dreptul la educație a fost identificat de către copii ca cel mai des drept încălcat. Curriculum-ul e supra încărcat și copiii sunt suprasolicitați”, a menționat Avocatul pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu.

Raportul mai atrage atenția asupra situației în care se află aproape 200 de copii ce nu au acte de identitate, precum și asupra necesității protecției în mediul on-line. În total, peste 3000 de persoane au fost în audiență la Oficiul Avocatului Poporului în 2017 și au parvenit peste 1100 de cereri. Instituția a avut anul trecut un buget total de aproximativ 11 milioane de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
2,18
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău