Avocatul copilului consideră inoportună modificarea legii pentru protecția profesorilor

  • 14 Februarie 14:22
Avocatul copilului consideră inoportună modificarea legii pentru protecția profesorilor

Avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, consideră inoportună modificarea legislației penale și contravenționale pentru „asigurarea protecției cadrelor didactice împotriva amenințărilor și acțiunilor de violență îndreptate împotriva acestora”.

În opinia sa, modificările propuse „nu vor contribui la reducerea violenței și la crearea unui mediu școlar sigur și respectuos pentru fiecare copil”. Totodată „este inadmisibilă profilarea statutului de copil-agresor în raport cu cadrul didactic”, transmite IPN.

Avocatul copilului menționează într-o notă de opinie că copilul abuzator reprezintă el însuși o victimă a unui act de violență ori a circumstanțelor de dezvoltare și astfel necesită măsuri de remediere pentru a depăși situația de risc. Modificările propuse nu vor aduce o protecție suplimentară cadrului didactic, având în vedere că legea penală și contravențională prevede tragerea la răspundere pentru faptele de agresiune comise asupra tuturor persoanelor, indiferent care este statutul acestora. Legiuitorul a prevăzut și vârsta tragerii la răspundere a copilului.

Ombudsmanul pledează pentru comasarea proiectului cu altul, propus de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, care se referă la violența și hărțuirea sexuală în instituțiile de învățământ. În opinia Maiei Bănărescu, completarea articolului 7 din Codul Educației cu principiul non-violenței în procesul de educație va determina elaborarea reglementărilor specifice cu privire la interzicerea oricăror forme de violență și pentru toți subiecții din spațiul școlar: elevi, părinți, pedagogi, psihologi și alte persoane angajate cu meserii nepedagogice.

Proiectul de lege care propune completarea legislației penale și contravenționale cu reglementări care ar asigura protecția cadrelor didactice împotriva amenințărilor și acțiunilor de violență îndreptate împotriva acestora este propus de deputații democrați Monica Babuc, Igor Vremea și Pavel Filip. Proiectul se află la etapa de examinare în comisiile parlamentare. Acesta prevede considerarea actului de huliganism îndreptat împotriva personalului didactic ca circumstanță agravantă, care presupune o pedeapsă mai aspră (amendă în mărime de la 750 la 1350 de unități convenționale sau închisoare de până la 5 ani, potrivit art. 285, al.2, al Codului Penal).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13
Ploaie de scurtă durată
Umiditate:93 %
Vint:5,1 m/s
Fri
14
Sat
13
Sun
15
Mon
17
Tue
17

Curs oficial BNM 28 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4945 0.0872
USD 17.6942 -0.0237
RON 4.0244 0.0178
UAH 0.6558 -0.0019
RUB 0.2497 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău