Avocații soților Igor și Galina Dodon au cerut ca dosarul penal privind documentul medical fals să fie judecat la o altă instanță

  • 29 Iunie 2023 09:02
Avocații soților Igor și Galina Dodon au cerut ca dosarul penal privind documentul medical fals să fie judecat la o altă instanță

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au respins cererea înaintată de către avocații soților Igor și Galina Dodon privind strămutarea judecării cauzei penale de la Judecătoria Chișinău la o altă instanță egală în grad. În acest dosar, fostul președinte al R. Moldova, soția lui, dar și un medic de familie sunt cercetați pentru „deținerea și folosirea unui document medical fals”, scrie Ziarul de Gardă.

Colegiul penal al CSJ, în componența magistraților Ion Guzun, Sergiu Daguța și Ghenadie Eremciuc, susține că cererea depusă de apărătorii Ion Vizdoga, Nicolae Posturusu și Petru Balan a fost respinsă pe motiv că „în desfășurarea procesului penal, strămutarea cauzei constituie un mecanism care poate fi invocat în mod excepțional, pentru situații și circumstanțe neprevăzute la momentul demarării procesului penal, fiind un remediu procesual eficient atunci când regulile generale de competență ridică îndoieli privind imparțialitatea”.

„De asemenea, strămutarea cauzei reprezintă un incident procedural referitor la instanța sesizată cu judecarea pricinii, care are drept scop înlăturarea suspiciunilor ce ar putea să apară cu privire la independența sau imparțialitatea acesteia, iar prin instituirea termenului pentru depunerea cererii de strămutare a cauzei se asigură condițiile unui proces echitabil, deoarece părțile într-un termen rezonabil au posibilitatea să-i comunice. Curții Supreme de Justiție informații și dovezi cu privire la împrejurările procesului și săși prezinte poziția față de admisibilitatea și caracterul fondat al cererii de strămutare a cauzei (…).

(…) Totodată, Colegiul penal consideră că motivele invocate sunt declarative și nu pot servi ca temei de strămutare a dosarului menționat, deoarece prin argumentele invocate, titularii cererii își exprimă neîncrederea față de judecătorul desemnat pentru judecarea cauzei și președintele interimar al instanței, pe motiv că a fost luată aceeași soluție în privința judecării unipersonale a cauzei penale discutate. Însă, conform prevederilor art. 26 Cod de procedură penală, la înfăptuirea justiției în cauzele penale, judecătorii sunt independenți și se supun numai legii”, se arată în hotărârea instanței din 27 iunie curent.

Cauza penală în care Igor Dodon, soția acestuia, Galina Dodon, și medicul de familie Mariana Arapan sunt cercetați pentru „deținerea și folosirea unui document medical fals” a fost repartizată spre examinare la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Magistratul căruia i-a fost repartizat dosarul este Tudor Stambol, conform informațiilor publicate pe portalul instanțelor de judecată, scrie sursa citată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:5,14 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău