Avocații se opun proiectului care le va permite deputaților să devină avocați fără examen

  • 24 Ianuarie 2017 15:21
Avocații se opun proiectului care le va permite deputaților să devină avocați fără examen

Membrii Uniunii Avocaților din Republica Moldova critică inițiativa legislativă care le va permite deputaților să devină avocați fără examen și spun că aceasta reprezintă intenția unui grup de parlamentari de a institui un regim special, favorizat, de accedere în profesia de avocat.

Membrii Consiliului Uniunii cer ca legislatorii să renunțe la această inițiativă și să pună în discuție în mod prioritar un alt proiect de modificare a Legii cu privire la avocatură, elaborat de Ministerul Justiției și Uniunea Avocaților și consultat cu Consiliul Europei. În caz contrar, toate acțiunile deputaților în acest sens vor considerate drept imixtiune în profesia de avocat. Mai mult, membrii Uniunii au anunțat că își rezervă dreptul la proteste.

Nina Lozan, președinta Uniunii Avocaților, a declarat la o conferință de presă la IPN că Legea cu privire la avocatură într-adevăr necesită a fi modificată și în acest sens în perioada 2014-2016 a fost elaborat un proiect de către Ministerul Justiției, în parteneriat Uniunea Avocaților și coordonat cu Consiliul Europei. Acesta conține propuneri care vor asigura buna funcționare a avocaturii și creșterea calității serviciilor din domeniu, menționează Nina Lozan. Acest proiect a fost avizat pozitiv de către toate instituțiile de stat și a fost aprobat de către Guvern. În mai 2016 proiectul a fost înregistrat în Parlament, însă acesta se prăfuiește în mapele deputaților. Avocații se arată extrem de dezamăgiți de faptul că legislativul ignoră această muncă importantă, dar în același timp se pune în discuție un alt proiect, care atentează direct asupra principiilor avocaturii de funcționare, fără a avea niciun fel de analiză și expertiză.

Avocatul Iurie Mărgineanu a menționat că inițiativa grupului de deputați  este nocivă în primul rând prin faptul că aleșii poporului încearcă să acceadă în avocatură prin ușa din dos, ocolind astfel rigorile meseriei de avocat. Potrivit lui, ar fi fost mult eficient dacă legislativul ar atrage o atenție mai mare problemelor existente, printre care și lipsa unei norme care să asigure aplicarea prevederilor Constituției privind pedepsirea prin lege a imixtiunii în activitatea persoanelor care exercită apărarea. În opinia sa, este regretabil că această prevedere constituțională nu și-a găsit până în prezent aplicarea într-o normă concretă.

Avocatul Ion Dron a declarat că acest proiect de lege promovat de deputați va afecta grav calitatea serviciilor prestate de către Uniunea Avocaților. „Autorii acestui proiect încearcă să ne convingă că oricine poate deveni avocat. Încearcă să ne convingă că de fapt cei care urcă în troleibuz, pot deveni automat și șoferi, or nu este chiar așa. Una e să fii pasager și alta e să fii șofer. Cel care dorește să presteze servicii de avocat trebuie să posede anumite aptitudini și calități care se verifică la examenele de accedere în meseria de avocat. Deputații vor să sară acest examen”, a notat Ion Dron.

Boris Lichii, decanul Baroului din Bălți a Uniunii Avocaților, consideră că aceste prevederi contravin atât legislației naționale, cât și legislației dar și practicii internaționale. Potrivit lui, adoptarea acestor prevederi va crea un precedent inexistent în statele membre ale Uniunii Europene, prin admiterea în profesia de avocat a persoanelor fără o pregătire profesională necesară. Mai mult ca atât, în cazul în care va fi admisă o astfel de modificare în lege, ca efect va genera pericolul de a compromite unul dintre principiile de bază ale funcționării unui stat de drept – asistența calificată acordată unei persoane pentru apărarea drepturilor sale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău