Avocații din Republica Moldova au președinte

  • 25 Mai 2015 10:20
Avocații din Republica Moldova au președinte

Nina Lozan a fost aleasă președintă a Uniunii Avocaților, transmite portalul anticorupție.md. Aceasta a fost aleasă ca urmare a organizării turului al doilea, în care a concurat cu contracandidatul său avocatul Emanoil Ploșniță.

Nina Lozan a ocupat anterior funcția de președinte al Comisiei de licențiere a profesiei de avocat.
Amintim că până în prezent, timp de 20 de ani, funcția de președinte al Uniunii Avocaților a fost deținută de Gheorghe Amihalachioaie.

Totodată, ei au dezbătut cele mai importante probleme pe care le întâmpină cei care profesează meseria respectivă. Gheorghe Amihalachioaie a remarcat faptul că este în creștere numărul avocaților trași la răspundere penală. Astfel, dacă în 2012 erau 8 avocați, în 2013 - 12, anul trecut au fost cercetați penal 22 de avocați.

„Sunt avocați care sunt trași la răspundere penală repetat, avem cazuri în Strășeni, Dondușeni, în care sunt trași la răspundere penală a doua oară. În majoritatea cazurilor sunt trași la răspundere foștii lucrători ai MAI și Procuraturii”, a declarat Gheorghe Amihalachioaie.

Gheorghe Amihalachioaie, care a fost ales în cadrul ședinței de vineri, 22 mai, în calitate de președinte de onoare al Uniunii Avocaților, și-a arătat nemulțumirea și față de un proiect de lege care prevede pensionarea avocaților la vârsta de 65 de ani, prag ce nu era stabilit până acum.

Unul dintre invitați, președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, membru al Uniunii Avocaților, a subliniat că în prezent se încearcă modificarea legislației pentru a simplifica obținerea licenței de avocat pentru anumite categorii de juriști.

„Cu mare regret constat că acum în Parlament, în mediul parlamentar, se lansează din nou discuții pentru a reveni la aceste practici care au fost absolut ineficiente și au dăunat foarte mult instituției avocaturii. Era absolut când un participant la proces care era membrul Baroului avocaților, care era supus anumitor condiții și cerințelor deontologice, pe de altă partea, aveai un milițian ras pe cap, în scurtă de piele și câștiga toate dosarele”, a declarat Alexandru Tănase.

Avocații au mai vorbit despre necesitatea acordării unor birouri separate în instanțele de judecată, despre taxele prea mari pe care trebuie să le achite, dar și despre pensiile mici care li se acordă ulterior. Ei au mai propus ca avocații începători să fie scutiți de unele taxe și au solicitat protecție sporită.

Uniunea Avocaților din Republica Moldova este formată din Baroul Chișinău, care are cei mai mulți membri, aproximativ 1500, și Barourile de la Bălți, Cahul și Comrat.


Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău