Avocați | Apărătorii nu sunt protejați de lege în exercitarea funcției

  • 03 Iunie 2019 17:35
Avocați | Apărătorii nu sunt protejați de lege în exercitarea funcției

Reprezentanți ai Uniunii Avocaților din Republica Moldova susțin că actualul cadrul legislativ și normativ nu asigură protecția adecvată reprezentanților apărării. Aceștia se arată îngrijorați de ceea ce s-a întâmplat în noaptea de 30 spre 31 mai, când automobilul avocatei Doina Ioana Străisteanu a fost incendiat. Avocații au spus că incendierea unității de transport nu este altceva decât o tentativă de a o intimida pe avocată în exercitarea profesiei și a atribuțiilor sale.

Într-o conferință de presă la IPN, Doina Ioana Străisteanu a menționat că automobilul, care era parcat în fața propriului cabinet de avocat, a fost incendiat în mod intenționat. Și acest lucru l-a înțeles din secvențele video surprinse de camerele video. Avocat spune că, în plângerea depusă la poliție, a indicat mai multe persoane pe care le bănuiește că ar fi putut recurge la asemenea acțiuni. Potrivit avocatei, ar putea fi vorba despre cei care o atacă pentru faptul că reprezintă în instanțele de judecată persoane din comunitatea LGBT. Aceasta nu exclude că incendierea ar fi fost pusă la cale de bărbați condamnați pentru viol, după ce ea le-ar fi demonstrat vinovăția apărând interesele victimelor.

Doina Ioana Străisteanu spune că urmare a acestor acțiuni constată faptul că în astfel de situații, avocații sunt mai puțin protejați, decât persoanele fizice, pentru că ei nu au asigurată această protecție prin lege. „Lega nu ne oferă nici statut special, nici nu ia sub un oarecare control dosarele de atac asupra avocaților”, a spus apărătoarea.

Președintele Uniunii Avocaților, Emanoil Ploșniță, a spus că în ultimul timp tot mai mulți avocați insistă pe ipoteza că sunt amenințați în exercitarea profesiei. În opinia sa, sunt necesare măsuri urgente pentru a asigura independența avocatului în exercitarea atribuțiilor sale.

Decanul Baroului de avocați Chișinău, Dorin Popescu, a afirmat că Legea cu privire la avocatură, aprobată în 2002, prevede pedepse pentru insultarea, calomnierea, amenințările și actele de violență la adresa avocatului în timpul exercitării atribuțiilor profesionale. La fel, și Constituția spune că amestecul în activitatea persoanelor care exercită apărarea se pedepsește. Însă, spune Dorin Popescu, nu este ajustat Codul Penal și Codul Contravențional la normele prevăzute de Constituție și de Legea cu privire la avocatură.

Iurie Mărgineanu, membru al Consiliului Uniunii Avocaților, consideră că este nevoie ca avocații să dispună de imunitate în exercitarea profesiei, astfel încât să fie mai protejați. „Un avocat neprotejat duce direct la încălcarea dreptului la un proces echitabil”, a spus Iurie Mărgineanu.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău