Avocat Promo-LEX: Activitatea lui Alexandr Stoianoglo a fost evaluată ca nesatisfăcătoare, dar procedurile prin care a fost suspendat în urmă cu 2 ani ridică semne de întrebare

  • 27 Septembrie 2023 14:18
Avocat Promo-LEX: Activitatea lui Alexandr Stoianoglo a fost evaluată ca nesatisfăcătoare, dar procedurile prin care a fost suspendat în urmă cu 2 ani ridică semne de întrebare

Unul din motivele care au stat la baza deciziei de suspendare din funcție a Procurorului General Alexandr Stoianolgo este activitatea ”nesatisfăcătoare” a acestuia, după cum a calificat-o comisia de evaluare, ca urmare a ineficienței investigării furtului miliardului, susține avocatul Vadim Vieru de la Promo LEX. Totuși, potrivit acestuia, ridică semne de întrebare procedurile prin care a fost suspendat Alexandr Stoianoglo acum doi ani, dar și de ce tocmai acum a fost semnat decretul prezidențial privind eliberarea acestuia din funcție, transmite Radio Chișinău.

Semnarea decretului se motivează prin faptul că o decizie definitivă a instanței cu privire la legalitatea eliberării lui Alexandr Stoianoglo este tergiversată și în același timp, Rep. Moldova are angajamente în îndeplinirea condiționalităților din justiție, potrivit Președinției.

Avocatul Vadim Vieru de la Asociația Promo LEX, se întreabă de ce a fost emis decretul acum și nu mai de vreme sau mai târziu. Expertul amintește și de faptul că înainte de a fi evaluat de comisie, Alexandr Stoianoglo a fost reținut fiind cercetat penal, iar ulterior el s-a plâns la CEDO.

Legat de comisia prin care a fost evaluat domnul Stoianoglo, această comisie a fost formată într-un context în care în privința lui a fost pornită cauză penală și a fost reținut. Astfel, acestea fac obiect de examinare la Curtea Europeană a Dreptului Omului, dosarul a  fost comunicat și se așteaptă să fie pronunțată o hotărâre. Ce hotărâre încă nu cunoaștem, dar însuși faptul că dosarul a ajuns să fie comunicat, ridică multe semne de întrebare legate de corectitudinea procedurilor care au fost făcute atunci. Unul dintre motivele de evaluare a activității domnului Stoianoglo ca fiind nesatisfăcătoare a fost eficiența investigării furtului miliardului și s-a invocat atunci, inclusiv de către unii politicieni că timp de un an de zile nu a existat progrese. Astfel, din start aceste constatări legate de eficiență ridică unele întrebări”, a spus Vadim Vieru.

Avocatul Vasile Gafton, care reprezintă interesele lui Alexandr Stoianoglo, a declarat că decretul privind eliberarea din funcție a clientului său va fi contestat în instanța de judecată.

Amintim că Alexandr Stoianoglo a fost reținut în octombrie 2021 și tot atunci a fost suspendat din funcție. Acesta este învinuit de abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor, corupere pasivă și darea de informații mincinoase. Stoianoglo respinge acuzațiile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău