Avionul spațial X-37B, aparținând US Air Force, a aterizat după o misiune care a durat peste doi ani

  • 29 Octombrie 2019 11:24
Avionul spațial X-37B, aparținând US Air Force, a aterizat după o misiune care a durat peste doi ani

Avionul spațial fără pilot X-37B, aparținând U.S. Air Force, a aterizat duminică pe pista pe care aterizau și navetele NASA, de la Centrul Spațial Kennedy din Florida, după o misiune record de 780 de zile pe orbită, informează Agerpres, citat de Digi24.

Misiunea OTV-5 (Orbital Test Vehicle 5) s-a încheiat cu o aterizare lină a avionului X-37B, duminică, la ora 07:51 GMT, conform reprezentanților Forțelor Aeriene americane. Misiunea a început prin lansarea avionului pe orbită cu o rachetă Falcon 9, aparținând SpaceX, la 7 septembrie 2017.

Misiunea OTV-5 a doborât recordul de 718 zile al misiunii OTV-4 stabilit tot de un avion X-37B în mai 2017.

„Cerul nu mai e limita”

„Revenirea în siguranță a acestui aparat de zbor cu pilot automat, după ce și-a doborât propriul record de anduranță, este rezultatul unui parteneriat inovativ între Guvern și industria aeronautică. Cerul nu mai este limita pentru Forțele Aeriene și, dacă Congresul va aproba, și pentru Forțele Spațiale”, a declarat generalul David L. Goldfein, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene americane.

Forțele Aeriene americane dispun de cel puțin două aparate de zbor reutilizabile X-37B, și ambele au desfășurat cu succes mai multe misiuni. Aceste avioane spațiale care funcționează cu energie solară, au fost construite de Boeing și dispun de o mini-cală în care pot transporta instrumente științifice sau microsateliți. Aceste avioane au fost concepute pentru o autonomie de cel puțin 240 de zile pe orbită.

„X-37B continuă să demonstreze importanța avioanelor spațiale reutilizabile. Fiecare misiune succesivă reprezintă un progres pentru capabilitățile spațiale ale națiunii noastre”, a declarat Secretarul US Air Force, Barbara Barrett. 

Misiunile avioanele X-37B, clasificate de obicei ca strict secrete. Scopul zborului OTV-5

Misiunile desfășurate de avioanele X-37B sunt de obicei clasificate drept strict secrete, însă în unele cazuri, autoritățile militare pot oferi indicii cu privire la natura lor, așa cum a fost cazul misiunii OTV-5, care a desfășurat și o serie de experimente pe orbită. La bordul avionului s-a desfășurat un experiment menit să „testeze tehnologii electronice în condițiile expunerii de durată la mediul spațial”, conform unui comunicat Air Force.

De asemenea, în cursul ultimei misiuni, X-37B a plasat și o serie de microsateliți pe orbită.

„Prin aterizarea de succes de azi, (avionul spațial) X-37B a încheiat cel mai lung zbor al său, a desfășurat cu succes toate experimentele și și-a îndeplinit toate obiectivele”, a declarat Randy Walden, directorul Air Force Rapid Capabilities Office.

Avionul spațial X-37B a fost dezvoltat inițial de NASA în 1999 pentru a testa tehnologiile concepute pentru generațiile ulterioare de avioane spațiale și arată ca o versiune miniaturală a navetelor spațiale. În 2004 acest proiect a fost preluat de Agenția americană pentru Studii Avansate de Apărare (DARPA) care, câțiva ani mai târziu, l-a cedat către U.S. Air Force's Rapid Capabilities Office.

Aceste avioane au 8,8 metri lungime, 2,9 metri înălțime și au o anvergură a aripilor de 4,6 metri. Cala acestor avioane are 2,1 x 1,2 metri.

Prima misiune X-37B, OTV-1, a fost lansată în aprilie 2010 și a petrecut 224 de zile pe orbită. OTV-2 a fost lansată în martie 2011, fiind și primul zbor al unui al doilea aparat X-37B, care a rămas pe orbită timp de 468 de zile.

Misiunea OTV-3 a marcat și prima reutilizare a unui avion X-37B (cel folosit și pentru misiunea OTV-1) și lansarea a avut loc în decembrie 2012. Această misiune a durat 674 de zile.

Misiunea OTV-4 a fost lansată în mai 2015 (cea de-a doua misiune a avionului folosit în misiunea OTV-2) și s-a încheiat după 718 zile în spațiu.

Primele patru misiuni OTV au fost lansate cu rachete Atlas V, misiunea OTV-5 fiind prima care folosește o rachetă Falcon 9 construită de SpaceX.

Sursa:Digi24 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sun
3
Mon
1
Tue
2
Wed
3
Thu
2
Arhivă Radio Chișinău