Avionul Ryanair deturnat la Minsk: Washingtonul întărește sancțiunile la adresa Belarusului

  • 29 Mai 2021 09:45
Avionul Ryanair deturnat la Minsk: Washingtonul întărește sancțiunile la adresa Belarusului

Statele Unite au confirmat vineri o serie de sancțiuni împotriva Belarusului, după deturnarea la Minsk, duminică, a unui avion Ryanair cu destinația Vilnius și arestarea unui jurnalist de opoziție aflat la bordul acestuia, informează AFP.

În plus față de măsurile deja anunțate în ultimele săptămâni, Washingtonul are în vedere elaborarea împreună cu Uniunea Europeană a unei "liste de sancțiuni țintite împotriva membrilor cheie ai regimului Lukașenko".

"Deturnarea forțată de către Belarus, sub pretexte false, a unui zbor comercial Ryanair care a circulat între două state membre ale Uniunii Europene" și arestarea jurnalistului Roman Protasevici constituie un afront direct la adresa standardelor internaționale", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Sancțiunile economice împotriva a nouă întreprinderi de stat din Belarus, reintroduse în aprilie în urma reprimării protestelor pro-democrație, vor intra în vigoare pe 3 iunie.

În urma alegerilor contestate din 2006, Washingtonul a interzis orice tranzacție cu aceste companii. Trezoreria SUA a suspendat apoi aceste sancțiuni în 2015, salutând unele progrese, dar executivul american a avertizat la sfârșitul lunii martie că această suspendare ar putea să nu fie reînnoită.

Totodată, Washington le-a recomandat cetățenilor săi să nu călătorească în Belarus.

La rândul său, UE studiază posibilitatea unor sancțiuni care ar putea viza exporturile de potasiu și tranzitul gazului din Rusia, două surse importante de venit pentru Belarus, conform unei declarații făcute joi de șeful diplomației europene, Josep Borrell.

De asemenea, Bruxelles-ul a cerut companiilor aeriene să ocolească Belarusul.

Regimul de la Minsk susține că avionul Ryanair care efectua cursa comercială Atena-Vilnius a fost deturnat din cauza unei amenințări cu bombă și că arestarea lui Roman Protasevici și a prietenei sale, Sofia Sapega, a fost întâmplătoare.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:1,54 m/s
Tue
4
Wed
2
Thu
2
Fri
1
Sat
2
Arhivă Radio Chișinău