Avion deturnat la Minsk | Mărturii ale pasagerilor despre arestarea lui Roman Protasevici

  • 24 Mai 2021 09:18
Avion deturnat la Minsk | Mărturii ale pasagerilor despre arestarea lui Roman Protasevici

Zborul Ryanair 4978 își începuse deja coborârea spre capitala lituaniană când pilotul a anunțat, fără alte explicații, că avionul se va îndrepta brusc spre Minsk, capitala statului vecin, Belarus, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Un singur pasager aflat la bordul Boeingului 737 a reacționat imediat ridicându-se pentru a scoate din spațiul de depozitare de deasupra un laptop din bagajul de mână pe care l-a dat, împreună cu un telefon mobil, însoțitoarei sale.

Jurnalistul disident belarus Roman Protasevici, căutat în propria țară pentru rolul jucat în difuzarea uriașelor proteste ale opoziției desfășurate la Minsk anul trecut, nu a avut prea mult timp la dispoziție. Minsk se află la mai puțin de 200 de kilometri de Vilnius, de aceea deturnarea avionului a durat câteva minute.

"Când s-a anunțat că vor ateriza la Minsk, Roman s-a ridicat, a deschis compartimentul pentru bagaje, a scos bagaje și a încercat să împartă lucruri", a spus un pasagerul lituanian, care s-a identificat doar cu numele Mantas.

"Cred că a greșit. Erau o mulțime de oameni, astfel încât el să-mi poată da lucrurile mie sau altor pasageri și nu iubitei sale care cred că a fost de asemenea arestată", a declarat Mantas, epuizat după călătoria începută la Atena cu o escala forțată de aproape șapte ore la Minsk, ajuns în cele din urmă duminică seara la Vilnius.

În apropierea avionului - deși nu era vizibil pentru Mantas - se afla un avion de vânătoare MiG-29 din epoca sovietică, la ordinul președintelui belarus Aleksandr Lukașenko, cu scopul de forța avionul să se îndrepte spre Minsk.

Un alt pasager epuizat, care a vorbit cu reporterii fără a-și dezvălui numele, a spus că Protasevici arăta "super speriat".

"L-am privit direct în ochi și era foarte trist", a declarat aceasta.

Autoritățile din Belarus au deturnat avionul de linie al companiei Ryanair ce traversa spațiul său aerian invocând suspiciuni privind o alertă cu bombă, care s-a dovedit falsă.

Protasevici, jurnalistul de 26 de ani, a fost imediat separat de restul pasagerilor la sosirea la Minsk, iar verificarea bagajelor la care au fost folosiți câini nu a dus la nicio descoperire.

"Am văzut că Roman a fost oprit din cauza unor lucruri din bagaje", a spus Mantas, adăugând că și celorlalți pasageri le-au fost verificate bagajele și au fost duși cu autobuzul la un terminal unde au petrecut câteva ore în așteptarea reîmbarcării pentru continuarea călătoriei la Vilnius.

"Am văzut de la fereastră că Roman stă singur și un polițist cu câine încerca să găsească ceva (în bagaj)".

Un alt pasager, care nu și-a dezvăluit numele, a declarat presei lituaniene că Protasevici s-a identificat la sosirea oficialilor de securitate din Belarus."Am văzut cum i-a fost luat pașaportul. Și-a scos masca și a spus:"Sunt cutare și sunt motivul pentru care se întâmplă toate acestea".

Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a declarat duminică seara târziu, într-o conferință de presă, că nici însoțitoarea lui Protasevici nu s-a reîmbarcat pentru zborul de la Minsk la Vilnius al companiei Ryanair.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău