Avioanele NATO au fost ridicate de la sol în timpul atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene aflate lângă granița cu România. Locuitorii județelor Tulcea și Galați au primit mesaje RO-Alert
-
10 Februarie 10:05
Ministerul Apărării Naționale al României (MApN) a informat că, în timpul bombardamentelor de vineri seară ale forțelor ruse asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Ismail și Reni (de lângă granița cu România), forțele aeriene NATO au ridicat două avioane de vânătoare F-16, pentru a cerceta situația din spațiul aerian românesc.
„Ministerul Apărării Naționale a monitorizat situația în zona de frontieră și a activat procedurile de Poliție Aeriană, notificând la ora 00:26 Inspectoratul General pentru Situații de Urgență cu privire la zonele din județul Tulcea care ar fi putut fi afectate de riscurile asociate acestei situații și ulterior, la ora 00:48 pentru jud. Galați. IGSU a emis mesaje RO-Alert pentru aceste două județe, iar starea de pre-alertă aeriană a încetat în jurul orei 02:50”, se arată în comunicatul MApN.
Aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Turce din Baza Aeriană 86 de la Fetești au fost ridicate în jurul orei 01:15 pentru a executa misiuni de cercetare a spațiului aerian național pe timpul acestei situații.
Starea de pre-alertă aeriană pentru județul Galați a încetat la ora 06.20.
MApN a mai adăugat că sistemul de supraveghere radar al Armatei României nu a indicat pătrunderi neautorizate în spațiul aerian național și nu au fost raportate posibile căderi accidentale de resturi de drone. Cu toate acestea, în această dimineață, echipe ale MApN execută verificări suplimentare în teren, în zona Ceatalchioi, jud. Tulcea.
„Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar. Forțele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spațiului aerian și de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situații. De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situația generată de aceste atacuri”, a precizat sursa citată.
În context, Rusia a lansat spre Ucraina, în noaptea de vineri spre sâmbătă, peste 31 de drone de atac Shahed, fiind atacate inclusiv porturile ucrainene de pe Dunăre. Pe lângă pagube materiale, atacurile rusești au cauzat și victime. Astfel, în regiunea Odesa patru persoane au fost rănite. Situație mai gravă s-a înregistrat în regiunea Harkov, unde cinci persoane au fost ucise în urma atacurilor Federației Ruse.