Avioane de ultimă generație, destinate Israelului

  • 29 Octombrie 2014 14:19
Avioane de ultimă generație, destinate Israelului

Israelul și Statele Unite au semnat un nou acord privind achiziționarea de avioane de luptă de ultimă generație, F-35.

La programul american Joint Strike Fighter F-35 contribuie și două companii israeliene, Elbit Systems și Israel Aerospace Industries.

Potrivit Rador, în pofida divergențelor cu Administrația președintelui Obama a fost încheiat acordul prin care statul Israel achiziționează al doilea lot de avioane F-35 pentru suma de aproximativ trei miliarde de dolari. Noul escadron va fi compus din 19 aparate F-35 care vor fi livrate în mai multe etape. Este prevăzut ca producătorul american să introducă în arsenalul Israelului aceste avioane de vânătoare, începând cu 2016, iar livrarea completă va fi în 2018. O bază aeriană din sudul Israelului pregătește infrastructura necesară pentru primirea avioanelor F-35, iar piloții vor fi selecționați anul viitor.

În ultimii ani, superioritatea aeriană a Israelului în regiune a fost afectată de sistemele antirachetă perfecționate, achiziționate de către Siria din Rusia. Se comentează că eforturile s-au concentrat în ultimii doi ani pe sabotarea și utilizarea contraspionajului pentru protejarea libertății de operare în spațiul aerian al Libanului și Siriei, dacă va fi necesar.

Statele Unite subvenționează, anual, apărarea Israelului cu trei miliarde de dolari, în principal prin produse americane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău