Avioane de luptă chineze intră în spațiul aerian al Taiwanului, în timpul vizitei unui oficial american

  • 19 Septembrie 16:32
Avioane de luptă chineze intră în spațiul aerian al Taiwanului, în timpul vizitei unui oficial american

Avioane de luptă chineze au intrat sâmbătă, a doua zi consecutiv, în spațiul aerian taiwanez, transmite dpa. Cotidianul Global Times din China a afirmat că 'nu este un avertisment, ci o repetiție pentru ocuparea Taiwanului, scrie Agerpres.

Ministerul apărării de la Taipei a comunicat că au trecut linia de demarcație din Strâmtoarea Taiwanului cel puțin 19 avioane de vânătoare și bombardiere chineze, inclusiv o aeronavă antisubmarin.

Un incident similar avusese loc și vineri. Zilele acestea, la Taipei se află în vizită oficiali din Japonia și SUA, printre care subsecretarul de stat american Keith Krach, oficialul cu rangul cel mai înalt de la Washington care a ajuns în Taiwan în ultimele decenii.

Beijingul nu recunoaște independența Taiwanului și consideră insula parte a teritoriului chinez. Presa de stat din China a amenințat că președinta taiwaneză Tsai Ing-wen va fi 'ștearsă de pe fața pământului'. Un editorial din Global Times avertizează că China 'este hotărâtă să ia orice măsuri necesare, inclusiv opțiuni militare', pentru a împiedica strângerea relațiilor între Taiwan și Statele Unite.

Tsai, Krach, și fostul premier japonez Yoshiro Mori i-au adus sâmbătă un omagiu fostului președinte taiwanez Lee Teng-hui, decedat în 30 iulie, pentru rolul în democratizarea Taiwanului în cei 12 ani de mandat. Au transmis condoleanțe, ca prieteni apropiați ai lui Lee, fostul prim-ministru nipon Shinzo Abe și liderul tibetan Dalai Lama.

Incursiunile aeriene chineze au oferit reprezentanților americani și japonezi prezenți în Taiwan ocazia să simtă direct acțiunile de intimidare din partea Chinei, a apreciat analistul Su Tzu-yun de la Institutul de Cercetări pentru Apărarea Națională și Securitate finanțat de guvernul de la Taipei.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
15
Câțiva nori
Umiditate:93 %
Vint:1 m/s
Wed
15
Thu
14
Fri
11
Sat
9
Sun
10

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău