Aviatorul Vasile Niculescu, care a zburat cu documentele Marii Uniri, cetățean de onoare al județului Suceava

  • 26 Aprilie 2018 15:31
Aviatorul Vasile Niculescu, care a zburat cu documentele Marii Uniri, cetățean de onoare al județului Suceava

Consilierii județeni din Suceava au votat în unanimitate, în ședința deliberativului de joi, pentru acordarea, post-mortem, a titlului de cetățean de onoare al județului aviatorului Vasile Niculescu, care a zburat cu documentele Marii Uniri la Blaj.

Potrivit Agerpres, locotenentul Vasile Niculescu este cel care, alături de căpitanul Victor Precup, a transportat cu avionul, pe 23 noiembrie 1918, în condiții extrem de dificile, documentele necesare convocării Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia.

Vasile Niculescu s-a născut la Fălticeni pe 21 noiembrie 1891. După ce a părăsit armata, a trăit în Rădăuți, unde a practicat meseria de ceasornicar. Vasile Niculescu a murit în anonimat pe 24 aprilie 1981 și este înmormântat în cimitirul din Rădăuți.

Marți, pe 24 aprilie, la Rădăuți s-au desfășurat o serie de manifestări pentru comemorarea lui Vasile Niculescu, ce au debutat la Hotelul "Gerald's", unde participanții au evocat personalitatea aviatorului în prezența nepoatei acestuia, Astrid Mallet, venită din Franța.

Printre participanți s-a aflat prefectul de Suceava Mirela Adomnicăi, vicepreședintele Consiliului Județean Gheorghe Niță, primarul de Rădăuți, Nistor Tătar, viceprimarul Bogdan Loghin și consilieri locali.

Reprezentanți ai Asociației Române pentru Propagandă și Istoria Aeronauticii - Filiala Focșani au înmânat diplome de excelență, iar Statul Major al Forțelor Aeriene i-a oferit o diplomă de excelență și o plachetă primarului Nistor Tătar.

La cimitirul din Rădăuți s-a oficiat o slujbă de comemorare pentru pilotul Marii Uniri, s-au depus coroane de flori, iar mai multe aeronave aparținând unității de aviație din Bacău și unor oamenilor de afaceri rădăuțeni au survolat zona. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău