Avertizarea lui George Soros pentru Uniunea Europeană: să se trezească înainte să fie prea târziu

  • 12 Februarie 2019 16:21
Avertizarea lui George Soros pentru Uniunea Europeană: să se trezească înainte să fie prea târziu

Investitorul miliardar și militantul politic liberal George Soros a lansat un apel către Europa să se ''trezească'' și să realizeze ''amploarea amenințării'' cu care se confruntă din partea celor pe care el îi consideră inamicii ei, atât în plan intern cât și în plan extern, informează marți CNBC.

Europa "se îndreaptă cu ochii închiși spre neant", avertizează Soros într-un articol publicat luni de portalul Project Syndicate, cerându-le "popoarelor Europei să se trezească înainte să fie prea târziu".

"Dacă nu se trezesc, Uniunea Europeană va avea soarta Uniunii Sovietice în 1991", afirmă Soros, într-o aluzie la destrămarea URSS și căderea comunismului.

Uniunea Europeană trece printr-un moment "revoluționar" al cărui rezultat este "foarte incert", și mai rău, nici liderii Europei și nici cetățenii de rând nu apreciază acest lucru, explică miliardarul american de origine ungară.

"Actuala conducere amintește de politburo (principalul comitet de decizie al Uniunii Sovietice) la căderea URSS, continuă să dea ukazuri (decrete) ca și cum ar mai avea vreo relevanță", consideră Soros.

George Soros a publicat articolul intitulat "Europa, te rog, trezește-te!" într-un context în care se apropie alegerile pentru Parlamentul European, la care sunt așteptate rezultate bune pentru partidele antisistem și eurosceptice.

"Din păcate, forțele antieuropene se vor bucura de un avantaj competitiv la acest scrutin, din mai multe motive, între care sistemul partinic învechit din majoritatea țărilor europene, imposibilitatea practică de a modifica tratatul și lipsa instrumentelor legale pentru disciplinarea statelor membre care încalcă principiile fondatoare ale UE", notează Soros.

Acesta evocă situația politică din Germania, unde Uniunea Creștin Democrată a cancelarului Angela Merkel este supusă presiunilor nu doar din partea partenerilor de coaliție, Uniunea Creștin Socială și Partidul Social Democrat, ci și a formațiunii de extremă dreapta AfD, Alternativa pentru Germania, care a obținut voturi printr-o abordare eurosceptică și antiimigrație. "Actuala coaliție de guvernare din Germania nu poate fi la fel de ferm pro-europeană cum ar fi fără amenințarea AfD pe flancul său drept", remarcă Soros.

În ce privește Brexit, investitorul și filantropul american este de părere că opinia publică britanică este din ce în ce mai conștientă de "consecințele grave" ale plecării Marii Britanii din UE, dar "situația este atât de complicată încât majoritatea britanicilor vor doar să se termine odată, deși va fi un eveniment definitoriu pentru Regatul Unit în deceniile următoare".

Soros menționează și situația din Italia, subliniind că Europa a făcut o "greșeală fatală" în 2017, prin aplicarea Acordului de la Dublin, care stipulează ca migranții ajunși pe țărmurile europene să ceară azil în țara de sosire. Eforturile Italiei de a face față valului de migranți au împins electoratul "în brațele partidului antieuropean Liga și ale mișcării 5 Stele, în 2018", punctează el.

Pentru a contracara forțele antieuropene, atât pe cele din interior cât și pe cele din exteriorul blocului, Europa trebuie să-și recunoască inamicii și apoi să "trezească majoritatea proeuropeană adormită și să o mobilizeze pentru a apăra valorile pe care este fondată UE", conchide George Soros.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău