Avertizare meteorologică: COD GALBEN DE SECETĂ

  • 03 August 2015 18:49
Avertizare meteorologică: COD GALBEN DE SECETĂ

Meteorologii anunță cond galben de secetă în perioada 3 – 10 august în râurile și lacurile din Republica Moldova.

Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 30 de ani.  Din cauza caniculei nivelul apei în râuri și lacuri au ajuns la nivelul critic. Astfel meteorologii au emis o avertizare Cod Galben de secetă hidrologică pe tot teritoriul țării, sugerând agenților economici, dar și populației să consume rațional resursele de apă pentru a evita o eventuală criză a apei.

După codul portocaliu de caniculă din ultimele săptămâni, începând de astăzi Republica Moldova va fi „colorată” în cod galben de secetă. Codul galben de secetă hidrologică, emis de meteorologii din Republica Moldova este valabil pentru perioada 3-10 august.

Astfel, din cauza lipsei precipitațiilor și a gradului înalt de evapo-transpirație, nivelul apei va înregistra o reducere semnificativă comparativ cu nivelurile normale pe termen lung. Specialiștii îndeamnă agenții economici și populația să consume rațional resursele de apă, pentru a preveni o eventuală criză hidrologică.

În același timp autoritățile spun că în cazul în care apa din râul Nistru va continua să scadă, s-ar putea recurge la stoparea temporară a serviciilor de alimentare cu apă și canalizare pentru locuitorii capitalei, dar și a altor orașe mari din Republica Moldova.

În funcție de evoluția și intensitatea fenomenelor prognozate, meteorologii dau asigurări că vor actualiza informația prin avertizări hidrologice ulterioare.

De altfel, în următoarele 10 zile nu se prevăd precipitații, iar temperaturile pe timp de zi vor depăși 36 de grade Celsius.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,54 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău