Avertizare de călătorie în Bulgaria, Grecia și Serbia, emisă de Ministerul român de Externe, în legătură cu condițiile meteo

  • 05 Ianuarie 2019 10:52
Avertizare de călătorie în Bulgaria, Grecia și Serbia, emisă de Ministerul român de Externe, în legătură cu condițiile meteo

Ministerul de Externe de la București îi avertizează pe cetățenii români că în Bulgaria, Grecia și Serbia vremea este severă în această perioadă, cu ninsori abundente și viscol. Este posibil ca unele sectoare de drum să fie închise, iar șoferii sunt atenționați să fie pregătiți pentru circulația în condiții de iarnă.

Ninsorile abundente au impus declararea codului portocaliu în județele Burgas și Sliven, în sud-estul țării. Cod galben din cauza vântului puternic și zăpezilor a fost declarat în mai multe județe din nordul țării. Circulația rutieră se desfășoară în condiții de iarnă. Temperatura a scăzut sub minus 3 grade, iar vântul s-a intensificat. Au apărut condiții de polei. În următoarele zile, răcirea vremii va continua. Sunt așteptate ninsori abundente în Bulgaria de Nord, relatează corespondentul Radio România Actualități din Bulgaria.

Ninsori sunt și în mai multe regiuni din Grecia, iar în largul Mării Ionice și Mării Egee sunt prognozate furtuni. Cetățenii români care au planificate deplasări cu feribotul sunt îndrumați să contacteze, în prealabil, firmele de transport naval. 

Ciclonul polar cu numele de Sofia, care s-a abătut asupra Greciei, se află în plină evoluție. Temperaturi polare, ninsori abundente, vânturi puternice care ajung chiar și la 105 km/oră și valuri uriașe de peste 12 metri în Marea Egee - sunt câteva numai din caracteristicile acestui fenomen meteo, mai rar întâlnit în Grecia. Multe sate, cu precădere cele montane, au rămas fără curent electric, iar apa a înghețat în țevi.

Traficul maritim a fost interzis, iar traficul rutier pentru TIR-uri și camionele de mare tonaj este permis numai între anumite ore ale zilei. Șoferii sunt sfătuiți să nu se aventureze la drum fără lanțuri și mașini dotate adecvat condițiilor de iarnă grea, cu care nu toți locuitorii Greciei sunt obișnuiți.

În nordul Greciei și în centrul țării temperaturile au scăzut până la minus 15 grade. Zeci de drumuri și autostrăzi au fost blocate de zăpadă în zonele de munte, inclusiv în insula Creta. Primăriile din teritoriu, inclusiv cea din Atena au amenajat săli unde pot fi găzduite sute de persoane fără adăpost. 

Și în Serbia sunt în vigoare, astăzi și mâine, atenționări cod portocaliu și galben de ninsori abundente. Populația a fost avertizată cu privire la îngreunarea considerabilă a circulației, precum și la riscurile de rupere a copacilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău