Avertizare de călătorie în Bulgaria, Grecia și Serbia, emisă de Ministerul român de Externe, în legătură cu condițiile meteo

  • 05 Ianuarie 10:52
Avertizare de călătorie în Bulgaria, Grecia și Serbia, emisă de Ministerul român de Externe, în legătură cu condițiile meteo

Ministerul de Externe de la București îi avertizează pe cetăţenii români că în Bulgaria, Grecia şi Serbia vremea este severă în această perioadă, cu ninsori abundente şi viscol. Este posibil ca unele sectoare de drum să fie închise, iar şoferii sunt atenţionaţi să fie pregătiţi pentru circulaţia în condiţii de iarnă.

Ninsorile abundente au impus declararea codului portocaliu în județele Burgas și Sliven, în sud-estul țării. Cod galben din cauza vântului puternic și zăpezilor a fost declarat în mai multe județe din nordul țării. Circulația rutieră se desfășoară în condiții de iarnă. Temperatura a scăzut sub minus 3 grade, iar vântul s-a intensificat. Au apărut condiții de polei. În următoarele zile, răcirea vremii va continua. Sunt așteptate ninsori abundente în Bulgaria de Nord, relatează corespondentul Radio România Actualități din Bulgaria.

Ninsori sunt şi în mai multe regiuni din Grecia, iar în largul Mării Ionice şi Mării Egee sunt prognozate furtuni. Cetăţenii români care au planificate deplasări cu feribotul sunt îndrumaţi să contacteze, în prealabil, firmele de transport naval. 

Ciclonul polar cu numele de Sofia, care s-a abătut asupra Greciei, se află în plină evoluţie. Temperaturi polare, ninsori abundente, vânturi puternice care ajung chiar şi la 105 km/oră şi valuri uriaşe de peste 12 metri în Marea Egee - sunt câteva numai din caracteristicile acestui fenomen meteo, mai rar întâlnit în Grecia. Multe sate, cu precădere cele montane, au rămas fără curent electric, iar apa a îngheţat în ţevi.

Traficul maritim a fost interzis, iar traficul rutier pentru TIR-uri şi camionele de mare tonaj este permis numai între anumite ore ale zilei. Şoferii sunt sfătuiţi să nu se aventureze la drum fără lanţuri şi maşini dotate adecvat condiţiilor de iarnă grea, cu care nu toţi locuitorii Greciei sunt obişnuiţi.

În nordul Greciei şi în centrul ţării temperaturile au scăzut până la minus 15 grade. Zeci de drumuri şi autostrăzi au fost blocate de zăpadă în zonele de munte, inclusiv în insula Creta. Primăriile din teritoriu, inclusiv cea din Atena au amenajat săli unde pot fi găzduite sute de persoane fără adăpost. 

Şi în Serbia sunt în vigoare, astăzi şi mâine, atenţionări cod portocaliu şi galben de ninsori abundente. Populaţia a fost avertizată cu privire la îngreunarea considerabilă a circulaţiei, precum şi la riscurile de rupere a copacilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
16,35 °C
câțiva nori
Umiditate:100 %
Vint:1,22 m/s
Sun
22 °C
Mon
24 °C
Tue
21 °C
Wed
18 °C
Thu
21 °C

Curs oficial BNM 21 Iulie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7527 -0.0000
USD 17.6166 -0.0000
RON 4.1748 -0.0000
UAH 0.6762 -0.0000
RUB 0.2797 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău