Avertismentul unui medic: După post, organismul e șocat de schimbarea bruscă a alimentației
-
30 Aprilie 2021 13:30
Organismul uman poate suferi o reacție secundară în momentul schimbării bruște a alimentației, de la una bazată pe vegetale din perioada de post, la una bogată în carne, grăsimi și carbohidrați, atrage atenția șefa Disciplinei de Nutriție comunitară și igiena alimentelor din cadrul Universității de Medicină din Târgu Mureș, Monica Tarcea.
„Trecerea bruscă de la perioada de reținere la consumul de carne, grăsime, alimente de origine animală, adică de la perioada de post, către acele alimente tradiționale care sunt pe farfurie în zilele de Paște practic este un abuz alimentar urmat de o serie de repercusiuni. Nu pentru toată lumea, dar pentru unii poate să apară această reacție secundară a organismului care este șocat de schimbarea bruscă a alimentelor din farfurie”, a spus medicul, potrivit Agerpres.
„Postul este bine-venit, indiferent de motivația pe care o avem, și, în aceeași măsură, în momentul în care trecem la acest tip de alimentație specifică perioadei de Paște, trebuie să fim mult mai atenți la ceea ce punem în farfurie. Ca principale recomandări, pentru cei care au ținut post și se apropie de ziua de Paște, este important să conștientizeze că există acest risc alimentar, că aceste alimente dense de origine animală, de la rețete simple până la alimente care conțin mai multe grăsimi, mai multe proteine, care sunt încărcate din punct de vedere caloric, și asocierile cu care suntem obișnuiți pot să aibă repercusiuni neplăcute”, a adăugat ea.
Potrivit specialistului în nutriție, cei care au ținut post în ultima perioadă ar trebui să fie atenți la cantitatea de alimente pe care o consumă și să reducă numărul de mese cu care erau obișnuiți în perioada de post.
„Trebuie să fie atenți în special la cantitatea pe care o consumă, să încercăm să consumăm mai puțin decât am face-o de obicei, să încercăm să reducem numărul de mese cu care eram obișnuiți în perioada de post, să încercăm să reducem la măcar două mese pe zi, ar fi mult mai ușor pentru organism să se adapteze la această modificare bruscă de dietă. Aceste două mese cu diferența între ele de câteva ore generoase, 5 - 6 ore cel puțin, ne-ar ajuta organismul să digere mai ușor, să se adapteze la această încărcătură calorică densă de proteine, de grăsime, inclusiv de carbohidrați și să evităm, pe cât posibil, aceste efecte secundare neplăcute care pot să apară”, spus Tarcea.
Pentru evitarea acestui disconfort și a acestui aport suplimentar caloric, ar trebui să avem o proporție reprezentativă de vegetale în farfurie, astfel încât să nu fim tentați să consumăm alimente grele în mod excesiv, iar astfel să apară disconfortul abdominal.
O altă recomandare formulată de dr. Monica Tarcea este legată de dulciuri, despre care spune că ar fi bine să fie consumate la prânz, dar în niciun caz seara.
„Suntem obișnuiți să adăugăm dulciurile la final, însă nu este cea mai bună recomandare. În perioada de Paște, este bine să consumăm aceste dulciuri fie dimineața, fie la prânz, dar în niciun caz după cină. Alimentele dense și mai ales dulciurile, care conțin un amestec mixt de grăsime, făină, zahăr, fructe dulci, încarcă mult organismul, în special peste noapte, îngreunează digestia și apar acele crize la unii dintre noi, crize biliare, crize pancreatice, din cauza șocului adus de zaharuri și grăsimi”, a spus Tarcea.
Nutriționistul ne recomandă să nu uităm de supe, chiar dacă am fi tentați să trecem direct la friptura de miel, fiindcă acestea ne vor ajuta la digestie și ne vor determina să mâncăm mai puțin.
„Poate unii preferă să treacă la un aliment mai consistent de felul doi, dar supa poate preîntâmpina dispepsia, mai reduce din foame și astfel vom mânca mai puțin și poate chiar vom renunța la desert ulterior. Ne dorim să consumăm produse din miel sau diverse rețete de dulce, este în regulă, dar dacă începem cu o supă, restul cantităților care urmează se pot reduce”, a spus ea.