Avertismentul Uniunii Europene: Zborurile civile deasupra Rusiei se confruntă cu riscuri ridicate

  • 10 Ianuarie 12:29
Avertismentul Uniunii Europene: Zborurile civile deasupra Rusiei se confruntă cu riscuri ridicate

Agenția Europeană pentru Securitatea Aeriană a avertizat vineri împotriva „riscurilor ridicate" pentru avioanele de linie care survolează Rusia din cauza „carențelor" de coordonare cu armata, ilustrate - potrivit acesteia - prin prăbușirea recentă a unui avion azer de pasageri.

Într-un „buletin de securitate cu privire la zonele de conflict" consultat vineri de agenția de presă citată, EASA și-a reînnoit recomandarea adresată companiilor aeriene să evite spațiul aerian din vestul Rusiei, acesta fiind deja interzis de Moscova pentru transportatorii cu sediul în Uniunea Europeană, dar încă utilizat de avioanele chineze, turce și din Golf, între altele, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Zona vizată este situată „la vest de meridianul 60 Est la toate altitudinile și toate nivelurile de zbor", adaugă agenția europeană, care, independent de măsurile suverane luate de Rusia, recomandă evitarea survolului unei părți din acest teritoriu de la invadarea Ucrainei în februarie 2022.

În noul său buletin, EASA subliniază că acest conflict creează riscul de a vedea „avioane civile luate la țintă într-un mod neintenționat (...) din cauza unor posibile carențe în coordonarea între autoritățile civile și cele militare" în cazul, bunăoară, al activării apărării antiaeriene.

EASA menționează „incidente în spații aeriene care nu au fost închise de Federația Rusă în timpul atacurilor, ceea ce generează riscuri ridicate pentru operațiunile de zbor, așa cum arată incidentul zborului 8243 al Azerbaijan Airlines".

Potrivit EASA, al cărei buletin este valabil cel puțin până la 31 iulie, Rusia „nu a demonstrat că ar fi pe deplin capabilă" să reducă riscurile pentru aviația civilă legate de conflict în spațiul său aerian.

Agenția menționează de asemenea că „nicio companie aeriană europeană nu zboară în prezent pentru Rusia și nici nu-i utilizează spațiul aerian", Moscova închizându-l pe acesta din urmă ca represalii la sancțiunile occidentale instituite de la începutul invaziei sale în Ucraina.

„Totuși, mai multe companii aeriene din țări terțe continuă să facă aceasta, în pofida riscurilor legate de război", remarcă EASA. Este vorba în special de companiile chineze, care beneficiază de rute mai scurte decât concurenții lor europeni, dar și de transportatorii turci și indieni, precum și de cei cu sediul în țări din Golf.

EASA poate emite doar „recomandări". Fiecare autoritate națională de aviație civilă, cum ar fi DGAC din Franța, rămâne liberă să interzică sau să restricționeze survolul unor țări sau zone concrete de către companiile aeriene aflate sub jurisdicția sa, notează AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
11,63
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Sat
2
Sun
1
Mon
-0
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău