Avertismentul transmis de către experți din 32 de țări către OMS: Coronavirusul circulă prin aer în spațiile închise și îi contaminează pe cei care nu sunt protejați

  • 06 Iulie 2020 12:09
Avertismentul transmis de către experți din 32 de țări către OMS: Coronavirusul circulă prin aer în spațiile închise și îi contaminează pe cei care nu sunt protejați

Coronavirusul circulă prin aer în spațiile închise și îi contaminează pe cei care nu sunt protejați, avertizează un grup de 239 de experți care au semnat o scrisoare către Organizația Mondială a Sănătății, scrie New York Times, preluat de Mediafax. OMS susține în continuare că nu există dovezi că particulele de coronavirus ajunse în aerul din baruri, restaurante, școli, săli de cazino sau biserici au puterea de a infecta persoanele care nu poartă mască.

Potrivit DIGI24.ro, specialiști din 32 de țări vor publica un studiu științitic săptămâna viitoare, din care reiese că noul coronavirus circulă prin încăperi și este dus mai departe de aerisiri și sisteme de ventiliație și îi infectează pe cei neprotejați.

De aceea, recomandarea specialiștilor este ca ventilația în locurile închise publice să fie minimă, iar purtatul măștii la interior să fie obligatorie, scrie New York Times.

Medicul Benedetta Allegranzi de la OMS spune că nu sunt suficiente dovezi pentru ceea ce susțin cei 239 de experți. "Noi am susținut mereu că virusul se poate transmite prin aer, dar nu există nicio dovadă solidă pentru asta. E o dezbatere aprinsă pe acest subiect".

Bill Hanage, epidemiolog la șoala publică de sănătate Harvard T.H. Chan spune că modul în care se pune problema legat de circulația virusurilor prin aer este "profund stupidă".

"Avem noțiunea asta, că particulele care atârnă în aer sunt capabile să te infecteze multe ore mai târziu, se plimbă pe străzi, prin cutiile de scrisori și își găsesc calea în casele tuturor. Dar clar nu este cazul", a spus el.

OMS e în conflict cu același grup de cercetători și în privința pacienților asimptomatici, după ce s-a opus inițial și ideii că orice mască ajută la protecția împotriva noului coronavirus. OMS consideră că sunt rare cazurile când asimptomaticii au dat virusul mai departe, în timp ce alte organizații atrag atenția că asimptomaticii sunt cei care îl transmit cel mai ușor.

"Adevărul este că mulți din staff-ul tehnic al OMS își scarpină capul în privința acestui subiect", a spus un consultant OMS pentru NY Times sub protecția anonimatului. "Asta nu ne oferă credibilitate", mai spune el.

OMS consideră că doar persoanele infectate pot da mai departe infecția cu virusul SARS-CoV-2, dacă tușesc sau strănută, vorbesc de la distanță apropiată sau iau contact direct.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău